Úrad verejného zdravotníctva informuje o aktuálnom stave vybraných prírodných kúpalísk a vodných plôch vhodných na kúpanie k 26.7. 2024. Tieto správy zahŕňajú kvalitu vody a odporúčania pre kúpajúcich sa na základe nedávnych odberov.

Odporúčané lokality na kúpanie

Rudava Malé Leváre
Táto lokalita je vhodná na kúpanie. Voda spĺňa všetky hygienické normy a nie sú hlásené žiadne problémy s kvalitou vody.

RO Kunovská priehrada Sobotište
Voda je vhodná na kúpanie, bez hlásených mikrobiologických alebo chemických problémov. Kúpanie je bezpečné a rekreanti môžu túto lokalitu bez obáv navštíviť.

Štrkovisko Sekule – Oširíd
Aktuálne je kúpanie povolené, voda je v poriadku a neboli zistené žiadne zdravotne významné ukazovatele, ktoré by obmedzovali rekreáciu. Kúpanie je teda bezpečné.

Lokality, kde sa kúpanie neodporúča

Štrkovisko Gbely Adamov
Na základe odberov z 24.7. 2024 sa zistilo prekročenie limitných hodnôt zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov. Z tohto dôvodu sa kúpanie na tejto lokalite neodporúča.

RO Gazarka Šaštín Stráže
Na tejto lokalite bolo zistené prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže predstavovať zdravotné riziko pre kúpajúcich sa (odber z 26.6.2024). Kúpanie sa tu neodporúča kvôli potenciálnym zdravotným rizikám.

Regionálne úrady vykonávajú pravidelný monitoring kvality vody na kúpanie a štátny zdravotný dozor. Verejnosť je vyzvaná, aby dbala na aktuálne informácie a odporúčania regionálnych úradov pri plánovaní rekreácie pri týchto prírodných vodných plochách.


.