Od dnes (1.8.) vstúpila do platnosti vyhláška Ministerstva dopravy SR, ktorá umožňuje využívať niektoré úseky diaľnic bez úhrady diaľničnej známky.

foto stupava.sk

Bez spoplatnenia bude po novom aj diaľničný obchvat Bratislavy a to až po zjazd na Stupavu. Diaľničný úsek medzi Stupavou a Bratislavou môžu motoristi využívať bez diaľničnej známky.

Po rokoch žiadostí starostov okolitých mestských častí Bratislavy aj s podporou Stupavy, adresovaných na Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky a Národnú diaľničnú spoločnosť ohľadom zrušenia spoplatnenia úseku diaľnice z Lamača do Stupavy a opačne, ministerstvo pristúpilo k tomu kroku s účinnosťou od 1. augusta 2024.

“Ide o ústretový krok nie len voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta je jedným z nástrojov ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať znečistenie ovzdušia. Vyberali sme také mestá, ktoré majú aspoň dva zjazdy z diaľnice,” povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Bez spoplatnenia sú po novom diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny. Celkovo tak motoristi bez diaľničnej známky budú môcť využívať 200 kilometrov diaľnic, ktoré by inak boli spoplatnené.  Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude štandardne označený dopravnými značkami.

Od dnes je v ponuke aj jednodňová diaľničná známka v sume 5,40 €, ktorá platí 1 kalendárny deň. Zároveň z ponuky diaľničných známok vypadáva ročná známka a v ponuke zostane len tzv. 365-dňová známka. Ministerstvo dopravy sa pre tento krok rozhodlo pre častú chybovosť, keď si vodiči tieto dve známky zamieňali. Tým, ktorí si túto známku už kúpili, bude štandardne platiť do 31. januára 2025.

Zdroj: stupava.sk


.