Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici pozýva všetkých nadšencov umenia na otvorenie výstav:  Jana Bednárová – Kolónia pralesov a Vladimír Suchánek – Scénografia. Obe výstavy otvoria svoje brány v piatok 9. augusta.

Kolónia pralesov

Kurátor: Adrián Kobetič
Otvorenie výstavy: 9.8. (piatok) 2024 o 17.00
Hudobný hosť vernisáže: Boris Čellár

Trvanie výstavy: 9.8.2024 – 22.8.2024

Výstavný projekt Kolónia pralesov predstaví výsledky viac ako rok trvajúceho umeleckého a terénneho výskumu slovenskej umelkyne Jany Bednárovej. Cieľom výskumu nazvaného Terárium je konzervácia nazbieraných okamihov z divokej prírody severovýchodnej Indie.

V tvorivom procese sa autorka posunula postupne z role zberateľky do role tvorkyne – manipulátorky, pracujúcej s ready-made prírodným materiálom, z ktorého následne vytvárala živú sochu, operujúcu s metaforou účasti človeka na tvorbe vonkajšieho sociálneho a ekosystému.

Scénografia

Výstava k významnému jubileu autora.
Miesto konania: Foyer a ochodza ZGJM v Senici
Kurátorka: Dana Janáčková
Otvorenie výstavy: 9.8. (piatok) 2024 o 17.00
Trvanie výstavy: 9.8.2024 – 22.9.2024

Slovenskej umeleckej scéne dal Záhorský región veľa kvalitných tvorivých osobností. Jednou z nich je nesporne scénický výtvarník Vladimír Suchánek (*15. február 1934, Gbely). Jeho dielo patrí k základným hodnotám našej novodobej kultúry a je rešpektované aj v širších súradniciach napriek tomu, že bolo po celý čas umelcovej aktívnej tvorby súčasťou veľkého, ale pominuteľného umenia — divadla.

Počas aktívnej tvorby sa výsledky umelcovho tvorivého snaženia objavovali „na doskách čo znamenajú svet“. A to často a s úspechom, ktorý dnes dokumentujú už iba početné návrhy – skice, nákresy a makety. Výber z nich prezentuje galéria na výstave venovanej autorovmu životnému jubileu.

Viac info na zgjm.sk

 


.