Nová legislatíva týkajúca sa povinného poistenia kolobežiek, ktorá vstúpila do platnosti 1. augusta 2024, prináša jasné usmernenia pre všetkých majiteľov a používateľov elektrických kolobežiek. Zákon špecifikuje, pre ktoré typy kolobežiek je poistenie nevyhnutné, čím zabezpečuje väčšiu bezpečnosť a ochranu na cestách.

Elektrické kolobežky sa v posledných rokoch stali neodmysliteľnou súčasťou mestského života. Sú ekologickou, praktickou a cenovo dostupnou alternatívou k tradičným dopravným prostriedkom. Avšak so zvýšením ich počtu sa zvýšilo aj riziko nehôd a zranení. Nový zákon o povinnom poistení má za cieľ zlepšiť ochranu všetkých účastníkov cestnej premávky.

Prečo je poistenie dôležité?

„Poistenie elektrických kolobežiek má za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách a ochrániť tak samotných jazdcov, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky,“  hovorí Monika Ovečková, riaditeľka Klientskeho centra spoločnosti FinGO v Senici. Elektrické kolobežky, podobne ako iné dopravné prostriedky, môžu byť zapojené do dopravných nehôd, ktoré môžu mať za následok škody na majetku alebo zranenia.

„Povinné poistenie kolobežiek zabezpečí, že v prípade nehody budú mať poškodení nárok na odškodnenie. Toto opatrenie tiež povzbudzuje majiteľov kolobežiek k zodpovednejšiemu správaniu a dodržiavaniu pravidiel cestnej premávky,“ dodáva Ovečková.

Ktoré kolobežky potrebujú poistenie?

Povinné poistenie sa vzťahuje na všetky elektrické kolobežky, ktoré spĺňajú nasledujúce kritériá:

1. Výkon motora: Kolobežky s výkonom motora nad 250 W musia byť poistené. Tieto kolobežky majú väčší potenciál dosiahnuť vyššie rýchlosti a spôsobiť vážnejšie nehody.

2. Maximálna rýchlosť: Poistenie je povinné pre kolobežky, ktoré sú schopné dosiahnuť rýchlosť nad 25 km/h. Tieto rýchlosti už môžu predstavovať značné riziko pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

3. Hmotnosť: Elektrické kolobežky s hmotnosťou nad 20 kg sú zahrnuté do povinného poistenia. Tieto kolobežky môžu spôsobiť väčšie škody v prípade kolízie.

4. Prevádzka na verejných komunikáciách: Kolobežky, ktoré sa používajú na verejných komunikáciách, cyklotrasách alebo v mestských oblastiach, musia byť poistené. Tým sa zvyšuje bezpečnosť v oblastiach s hustou premávkou a pohybom chodcov.

Kolobežky oslobodené od povinného poistenia

Niektoré typy kolobežiek nie sú zahrnuté do povinného poistenia:

1. Nízko výkonové kolobežky: Kolobežky s výkonom motora do 250 W a maximálnou rýchlosťou do 25 km/h sú oslobodené od povinného poistenia. Tieto kolobežky sú považované za menej rizikové.

2. Ľahké kolobežky: Kolobežky s hmotnosťou do 20 kg, ktoré sa používajú primárne na súkromných pozemkoch alebo na rekreačné účely, nepotrebujú poistenie.

3. Manuálne kolobežky: Klasické manuálne kolobežky bez motora sú vylúčené z tejto povinnosti, keďže nepredstavujú podobné riziko ako elektrické modely.

Ako funguje poistenie kolobežiek?

Poistenie elektrických kolobežiek sa podobá povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) pre automobily. Každý majiteľ kolobežky je povinný uzavrieť poistnú zmluvu s poisťovňou, ktorá kryje škody spôsobené tretím stranám. Výška poistného závisí od rôznych faktorov, vrátane výkonu kolobežky a frekvencie jej používania.

Majitelia kolobežiek môžu očakávať rôzne možnosti poistenia, od základných balíkov krytia až po rozšírené programy, ktoré môžu zahŕňať aj ochranu proti krádeži alebo škodám spôsobeným vandalizmom. Je dôležité, aby si každý majiteľ vybral poistenie, ktoré najlepšie zodpovedá jeho potrebám a spôsobu používania kolobežky.

Ako si uzavrieť poistenie?

Proces uzavretia poistenia kolobežky je jednoduchý. Majitelia môžu navštíviť napr. Klientske centrum spoločnosti FinGO v Senici alebo využiť online formulár, prostredníctvom ktorého ich budú špecialisti následne kontaktovať.

Dôsledky nepoistenia kolobežky

Nové nariadenie o povinnom poistení elektrických kolobežiek na Slovensku je dôležitým krokom k zvýšeniu bezpečnosti na našich cestách. Je nevyhnutné, aby si majitelia kolobežiek uvedomili dôležitosť tohto poistenia a zabezpečili si ho včas. Týmto spôsobom budú chrániť nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Neuzatvorenie povinného poistenia môže mať pre majiteľov kolobežiek nepríjemné následky. V prípade nehody bez platného poistenia budú musieť znášať všetky náklady spojené so spôsobenými škodami sami, čo môže viesť k finančným problémom. Okrem toho môžu byť pokutovaní zo strany polície.

Ako vám môže FinGO Senica – Klientske Centrum pomôcť?

Klientske centrum spoločnosti FinGO v Senici je pripravené poskytnúť odbornú asistenciu pri uzatváraní povinného poistenia pre elektrické kolobežky. Naši kvalifikovaní sprostredkovatelia vám pomôžu nájsť najvýhodnejšie a najbezpečnejšie poistenie presne podľa vašich potrieb. S našou pomocou splníte všetky zákonné požiadavky a budete mať istotu, že v prípade nehody bude všetko pokryté.

Čo majú naši klienti k dispozícii?

Individuálne stretnutia – Poskytujeme osobné konzultácie, aby sme pochopili vaše konkrétne potreby a navrhli najlepšie riešenie.

Porovnanie ponúk poistenia – Pomôžeme vám porovnať ponuky rôznych poisťovní a vybrať tú najvýhodnejšiu.

Jednoduché uzatvorenie poistenia – Celý proces uzatvorenia poistenia je rýchly a jednoduchý, aby ste mohli čo najskôr využiť svoju elektrickú kolobežku.

FinGO Senica – Klientske centrum je tu pre vás, aby ste mohli bezstarostne a bezpečne využívať svoje elektrické kolobežky aj v podmienkach nového legislatívneho prostredia. Navštívte nás na našej pobočke v Senici alebo nás kontaktujte telefonicky či e-mailom a dohodnite si konzultáciu. Spoločne nájdeme to najlepšie riešenie pre vaše potreby.

Kontakt

FinGO Senica – Klientske centrum
Adresa:
Námestie Oslobodenia 16, Senica
Telefón: 0917 689 026
E-mail: info@fingosenica.sk

Nečakajte, až vás nový zákon zaskočí. Príďte do Klientskeho centra spoločnosti FinGO v Senici a využite naše odborné znalosti!


.