V utorok (13.8.) zrealizovali príslušníci z hraničnej a cudzineckej polície rozsiahlu bezpečnostno-represívnu akciu, zameranú na kontrolu miest s predpokladaným výskytom cudzincov pochádzajúcich z tretích krajín. Cieľom akcie bolo odhaliť osoby, ktoré sa môžu nachádzať na území Slovenskej republiky v rozpore so zákonom o pobyte cudzincov, a zároveň zabezpečiť dodržiavanie zákonných povinností v tejto oblasti.

ilustračné foto Polícia SR

V rámci akcie bolo preverených päť ubytovacích zariadení v okrese Malacky, kde sa predpokladal pobyt cudzincov. Celkovo policajti skontrolovali 128 osôb, pričom medzi nimi dominovali štátni príslušníci Vietnamu, Indie a Kirgizska.

Výsledky kontroly ukázali, že 17 osôb porušilo povinnosti na úseku pobytu cudzincov, čo viedlo k okamžitému riešeniu priestupkov v blokovom konaní. V niektorých prípadoch išlo o drobné porušenia, ktoré boli okamžite vyriešené na mieste, zatiaľ čo iné vyžadovali dôkladnejšie preskúmanie a využitie dostupnej evidencie.

Polícia zdôrazňuje, že podobné kontroly budú naďalej pokračovať v rámci celoslovenských opatrení zameraných na znižovanie počtu neoprávnených pobytov cudzincov na Slovensku. Tieto opatrenia sú kľúčové nielen pre zabezpečenie bezpečnosti, ale aj pre efektívne riadenie migrácie a dodržiavanie zákonov týkajúcich sa pobytu cudzincov na území SR.

Pre políciu je dôležité, aby všetci cudzinci na území Slovenska plnili svoje povinnosti v súlade so zákonom o pobyte cudzincov. Tento zákon upravuje nielen podmienky vstupu a pobytu na území Slovenska, ale aj povinnosti, ktoré musia cudzinci dodržiavať počas svojho pobytu.


.