Ema z Moravského Svätého Jána je umelecká duša a absolventka stredoškolského odboru odevný dizajn. Práve jej štúdium na umelecko-priemyselnej strednej škole ju priviedlo k ručnej výrobe šperkov.

zdroj archív EM

Ema sa výrobe ručne robených šperkov venuje už nejaký ten piatok. Začínala už ako dieťa, šperky tvorila najprv pre seba, no z jej hobby sa postupne stalo niečo viac. Dopomohla jej stredoškolská práca a neskôr aj vysokoškolské štúdium teórie a dejín umenia. Dnes sa Ema venuje výrobe jedinečných šperkov takmer na dennej báze a predáva ich prostredníctvom instagramového profilu @darkforestjw či na lokálnych jarmokoch.

Ako dlho už vyrábaš šperky?

Moje prvé experimentovanie so šperkami začalo už na základnej škole, keď mi rodičia kúpili prvú sadu komponentov. Odvtedy som si začala vyrábať veci pre seba. Asi taký hlavný zlomový moment bol, keď sme na strednej dostali ako polročnú prácu vytvoriť doplnok. Namiesto toho, aby som spravila jeden, dva, som ich akosi spravila pomaly 20. Toto beriem ako taký môj pomyselný začiatok, ale prakticky dennej výrobe sa venujem len posledného dva a pol roka.

zdroj archív  EM

Čo ťa k tomu priviedlo?

Vždy som rada niečo tvorila. Či už som kreslila, šila, písala… Prestriedala som veľa koníčkov, než som sa usadila pri šperkoch. Ako som už spomínala, dostala som sa k tomu už v pomerne mladom veku a niekoľkokrát som s tým prestala a následne znova začala, no drží ma u toho ten pokoj, ktorý mi to prináša.

Veľa tvojich šperkov má gotický nádych. Ako by si ty zadefinovala štýl tvojich šperkov?

Jedným slovom alternatívna. Človek u mňa nemôže veľmi čakať jednoduchosť typu kamienok na retiazke. Mám rada, keď šperk odzrkadľuje svoju cenu. Čo sa týka už spomínaného goth štýlu, tak v poslednej dobe sa zameriavam hlavne na takzvaný chainmail. Jedná sa o techniku, pri ktorej sa do seba spájajú kovové krúžky, spôsobom akým sú vyrobené krúžkové košele nosené rytiermi. S takouto technikou sa dajú spraviť aj veľmi zaujímavé šperky. Úplne som sa do toho zamilovala. Zároveň je to aj veľmi verzatilné. Ak použijem napríklad zelené koráliky, viem spraviť šperk ako pre lesnú vílu. Osobne mi je najbližší ten temnejší štýl, avšak snažím sa neostávať uzavretá len v jednom inšpiračnom zdroji, aby si u mňa každý vedel nájsť, čo sa mu páči.

zdroj archív EM

Aké materiály používaš?

Na šperky v striebornej farbe sa snažím používať výhradne nerezovú a chirurgickú oceľ. Niekedy som však nútená používať bižutérne prívesky, keďže je u nás veľmi malý trh s nerezovými príveskami, ktoré by boli iné ako psia labka, rodinka, zvieratká… Preto sa v poslednom čase zameriavam hlavne na výrobu vlastných centrálnych kúskov alebo používam minerálne prívesky. U šperkov v zlatej farbe je to horšie, keďže trh s nerezovými komponentami v zlatej farbe je ešte menší. V takých situáciách používam často bižutérne prívesky a mosadzný drôt. Ak prejdem ku korálikom, tak v poslednej dobe som si veľmi obľúbila riečne perly, ale inak používam hlavne koráliky z minerálov a skla.

Koľko času ti zaberie výroba jedného šperku?

Tu veľmi záleží od druhu šperku. Tým, že mám vo výrobe už pár ročnú prax, prstienok mi zaberie tak 5 minút, jednoduchý koráľový náramok asi pol hodinu, ale náhrdelníky mi vedia zabrať od pár hodín po pár dní. Dôležité je si uvedomiť, že čas nezberá len samotná výroba. Človek pred tým dokáže presedieť aj hodiny. Hlavne nad vysypaným materiálom – než sa mu ho podarí poskladať do žiadanej podoby. Napríklad mám jeden náhrdelník, ktorý mi už pomaly pol roka sedí na poličke a ja stále neviem, čo s ním, ako ho dokončiť.


.