Aký je vývoj od mladistvej naivity, jemnosti, krehkosti až po zocelenie skúsenosťami a odolnosť? Touto témou sa zaoberá nová výstava v priestoroch galérie Pálffyovského kaštieľa v Malackách s príznačným názvom – Obrnená. Odštartovala vernisážou 8. septembra o 16:30 hod. a potrvá až do 30. septembra 2024.

Autorkou výstavy je vizuálna umelkyňa Zuzana Mlynárčiková. Svoju tvorbu predstaví na väčšej ploche spolu s ďalšími umelcami a umelkyňami, ktorými sú Martina Červenková, Ľubica Mildeová a Martin Mikláš. „Kaštieľ v Malackách priťahuje umelcov z celého Slovenska. Širokej verejnosti predstavujeme rozmanité formy výtvarného umenia – kresbu, maľbu, grafiku, fotografiu, sochy, dizajn i rôzne intermediálne presahy,“ hovorí autor konceptu výstav Marek Burcl. Dodáva, že jednotlivé inštalácie nadväzujú na výstavu s názvom Umenie v kaštieli, ktorá ukazuje diela viac ako desiatky súčasných mladých umelcov.

Obrnenie a zocelenie

„Svojou inštaláciou kriticky reflektujem dnešnú spoločenskú klímu: Buď máme príliš veľký odstup a uzatvárame sa, navonok i vo vnútri, alebo sme hypercitliví a ľahko zraniteľní,“ vysvetľuje Z. Mlynárčiková. Na jednom z obrazov nájdeme napríklad zbroj vytvorenú zo sĺz a bolestí, akýchsi bodov podobných malým bunkám. Tie sa zlučujú a postupne zahaľujú telo – zobrazenú figúru. Táto zbroj je živý, neustále meniaci sa organizmus schopný zahaľovať a zároveň odkrývať, aby sme sa nestali úplne emocionálne nedostupnými.

Jej výstavu tvoria prevažne figuratívne obrazy, maľby na plátne a dreve, kombinované s prvkami monotypie. Niektoré sú doplnené formou asambláže či koláže. Stredobodom pozornosti je ženská figúra a jedným z predobrazov Millaisova Ofélia. „Tá svoj strach mení na silu alebo hru. Vytváram tým svojský ideál, ženský vzor, schopný premeniť vnútorné zápasy, obavy i chyby na svoje prednosti,“ dodáva umelkyňa.

Zážitok v galérii kaštieľa

Zuzana Mlynárčiková (1990) pochádza z Hôrky neďaleko Popradu a v súčasnosti pôsobí v hlavnom meste. Venuje sa médiu maľby a klasickej tlačiarenskej technike ako je linoryt, tlač z koláže / monotypia alebo frotáž. Popri voľnej tvorbe tvorí aj knižné ilustrácie. A to do kníh: Vlčie oko, Nová oktáva, Atlas biologických žien či Severské mýty (Skalná ruža, 2024). Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Viackrát bola ocenená v celoslovenskej súťaži Najkrajšia kniha roka za študentskú prácu.

Vďaka výstave prinášajú historické priestory Pálffyovského kaštieľa v Malackách nevšedný zážitok. Popraskané omietky a genius loci tohto miesta pripomínajú, že táto kultúrno-historická pamiatka celoslovenského významu bola kedysi sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenskými kasárňami i nemocnicou. Od roku 2007 patrí mestu, ktoré sa podieľa na jeho rekonštrukcii a sprístupňuje ho návštevníkom v podobe kina, divadelných predstavení či galérie. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – ako hlavný partner.


.