Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyhlásil tender na komplexnú rekonštrukciu Kaštieľskeho parku v Stupave. Predpokladaná hodnota zákazky je takmer 1,5 milióna eur. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk, ktorú BSK zverejnil vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Lehota na predkladanie ponúk je do 13. septembra.

foto BSK

“Predmetom zákazky je komplexná revitalizácia Kaštieľskeho parku v Stupave podľa spracovanej projektovej dokumentácie. Súčasťou realizácie je preložka poľnej nespevnenej cesty, ktorá zabezpečuje prístup na okolité polia,” uviedol kraj v opise predmetu zákazky. Hotová by mala byť do 18 mesiacov odo dňa začatia stavebných prác v zmysle odsúhlaseného časového harmonogramu.

Obnovu rozčlenili na parkové plochy, vegetačné úpravy, parkový mobiliár i osvetlenie, kamerový systém a architektonické prvky parku. Revitalizácia parku má byť financovaná z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021 – 2027.

“Kaštieľsky park v Stupave je jedinečné miesto, v ktorom však už cítiť zub času. Jeho revitalizáciou mu prinavrátime nielen zašlú slávu, ale tiež vytvoríme obyvateľom i návštevníkom funkčný a estetický priestor určený na voľné chvíle,” uviedol v minulosti predseda BSK Juraj Droba. Historický charakter parku však má podľa BSK ostať zachovaný.

Park založil šľachtický rod Pálfiovcov v 18. storočí s prvkami formálnej barokovej záhrady. Neskôr bol prebudovaný do podoby prírodne-krajinárskeho parku. Pôvodne bol v parku umiestnený grófsky pivovar, mlyn a niekoľko rybníkov. Súčasťou areálu je aj štvorkrídlová budova kaštieľa s obdĺžnikovým nádvorím, pochádzajúca z 30. rokov 17. storočia.


.