19-ročná Malačianka Rebecca Slezáková v posledných augustových dňoch reprezentovala Slovensko na svetovom šampionáte v atletike do 20 rokov v peruánskej Lime v Južnej Amerike. Získala skvelé 7. miesto v behu na 400 m prekážok pri účasti 52 reprezentantiek z celého sveta. Papierové predpoklady jej pritom predpovedali približnú 19. priečku. Rebecca zabojovala a v semifinále si dokonca vytvorila nový osobný rekord (57,64 s). Do Limy sa ako jediná z 9-člennej slovenskej výpravy kvalifikovala v dvoch disciplínach, pričom v krátkych prekážkach (100 m) jej ušiel postup do semifinále len o 6 stotín sekundy.

Doposiaľ najdôležitejší beh v Rebeccinom živote sa uskutočnil v sobotu 31. augusta o 23.35 h nášho času. V Lime bolo v tom čase pol piatej popoludní a išlo o už spomínaný finálový beh na 400 m prekážok. Ale poďme pekne poporiadku. Na to, aby sa Rebecca kvalifikovala na majstrovstvá sveta, musela splniť náročné limity stanovené World Ahletics. Našej 33-násobnej majsterke Slovenska v rôznych disciplínach a súčasne atlétke AC Malacky sa podarilo pokoriť hranicu účastníckeho limitu na 100 m prekážok (14,20 s) až 9-krát a na 400 m prekážok splnila Entry Standard 1:01,00 m dovedna 4-krát. Pre zaujímavosť: v Českej republike majú atléti ešte prísnejšie limity, no tréner Petr Filip hrdo dodáva, že Rebecca by ich – podľa jej aktuálnej kondície – splnila aj v prípade, ak by bola Češka.

Na majstrovstvá sveta juniorov vycestovala Rebecca spolu s trénerom a s ďalšími športovcami zo Slovenska v týždňovom predstihu, aby sa dokázali plne aklimatizovať na 7-hodinový časový posun. To bolo len jednou zo skutočností, s ktorými sa museli športovci z európskych krajín popasovať. V Lime je aktuálne pomerne chladné počasie, čo sa tiež odráža na výkonoch športovcov. „Prvé dva štarty (rozbehy na oboch prekážkach) som mala pomerne skoro ráno, takže to bolo náročné, nielen z pohľadu podania kvalitného výkonu tak skoro ráno, ale aj z pohľadu počasia. Bolo citeľne chladno, priemerne 15 až 17 stupňov a celý čas zamračené. Slnko sme počas dvoch týždňov videli jediný raz. Takéto počasie nie je pre šprintérov práve ideálne,“ hovorí Rebecca. Náročné chvíle však zažívala ešte predtým. Nie nadarmo sa pri vrcholovom športe kladie dôraz na psychickú prípravu a odolnosť. „Tri dni pred štartom boli pre mňa najnáročnejšími. Bola som v neistote, či mám formu. Tréningové ukazovatele aj v Lime však hovorili, že formu by som mala mať a časy sú dobré. Som rada, že sa to aj potvrdilo a s trénerom sme opäť načasovali formu výborne, za čo som mu vďačná.“ Keď sme sa trénera Filipa ešte pred šampionátom pýtali, aké sú najsilnejšie Rebeccine zbrane, automaticky ich vymenoval niekoľko: zodpovednosť, cieľavedomosť, húževnatosť, konzistentnosť výkonov, psychická odolnosť a vytrvalosť – To je presne to, čo stojí za Rebeccinými skvelými výkonmi.

Rebecca sa v behu na 400 m prek. kvalifikovala z rozbehov do semifinále. Na 100 m prek. jej chýbal kúsok šťastia. Semifinálová účasť je ušla len o 6 stotín. Možno však práve to vytvorilo predpoklady, aby dokázala v semifinále dlhých prekážok (400 m) podať úžasný výkon. Bežne totiž vrcholoví atléti súťažia len v jednej disciplíne. Rebecca zatiaľ zvláda štart vo viacerých. Do budúcna si však bude musieť zrejme vybrať jedinú. V semifinále naša bežkyňa zmobilizovala všetky svoje sily a zabojovala o miestenku vo finále. Ako sama prezradila, veľmi jej pomohla podpora z publika od kolegov a kamarátov športovcov. Sama tomu nemohla uveriť, ale dobehla v jej doposiaľ najlepšom čase (57,64 s) na dlhých prekážkach, čím si vytvorila nový osobný rekord. Zároveň je to historicky druhý najlepší slovenský čas na MS juniorov po Emme Zapletalovej (Tampere, 2018), ktorá drží stále platný juniorský rekord SR 57,22 s – vznikol rovnako v semifinálovej fáze. V 24-člennom semifinále dosiahla Malačianka siedmy najlepší čas.

Do finále nastupovala Rebecca ako druhá najstaršia a podľa dosiahnutých osobných rekordov bola úplnou papierovou outsiderkou. Išlo už o jej štvrtý štart za štyri dni (Pozn. autorky: 1. deň rozbehy 400 m prek., 2. rozbehy 100 m prek., 3. semifinále, 4. finále). Akokoľvek chceli s trénerom urobiť všetko pre úspech vo finálovom behu, sily už nestačili. Stopky jej zastavili na čase 59,23 s. Víťazka z Francúzska Méta Tumbová pokorila métu 56 sekúnd (55,59 s). „V semifinále som dala zo seba asi všetko, čo som mohla, aby som si vytvorila osobný rekord, a aby som sa dostala do finále. Vo finále som sa snažila zmobilizovať, ale dievčatá boli silnejšie. Beh som si však užila, bol to naozaj veľký zážitok. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali.“

Spokojnosť s Rebecciným pôsobením na  šampionáte vyjadril aj tréner Filip: „Byť siedma na svete do 20 rokov je skvelý výsledok. Som spokojný a hrdý na to, čo Rebecca predviedla. Zaslúži si absolutórium. Siedme miesto je nadplán. Ukázalo sa, že treba vždy veriť v čo najlepší výsledok. Prienik do finále a osobný rekord na 400 m prekážok majú vysokú hodnotu. Taktiež výkon na krátkych prekážkach, v ktorých si výrazne polepšila oproti renkingu, je v tamojších chladnejších podmienkach solídnym štandardom.“

Rebecca má už dnes splnené limity na budúcoročné Majstrovstvá Európy do 23 rokov v nórskom Bergene, a to v oboch jej nosných disciplínach.

Zaujímavosťou je, že premiéra slovenskej juniorskej reprezentantky v behu na 400 m prek. na MS sa uskutočnila ešte v roku 2014 zásluhou Daniely Ledeckej v Eugene a odvtedy sa ťahá neprerušená šnúra teraz už šiestich účastí v tejto disciplíne. Poslednú štafetu tento rok prebrala Rebecca Slezáková, ktorá dosiahla najlepší výsledok na MS juniorov 2024 spomedzi slovenských reprezentantov.

Rebecca Slezáková

  • 33-násobná majsterka Slovenska
  • 10-násobná strieborná medailistka MSR
  • 9-násobná bronzová medailistka MSR
  • Aktuálne je držiteľkou slovenského rekordu v behu na 100 m prek. junioriek, no celkovo prepisovala slovenské historické tabuľky až 3-krát.
  • V drese Slovenska 4-krát reprezentovala na Medzištátnych stretnutiach v atletike dorasteniek a junioriek. Zvíťazila v r. 2022 maďarskom Székesfehérvári (100 m prek., 400 m prek.) a v r. 2023 Banskej Bystrici (100 m prek.), no na stupeň víťazov vystúpila aj v tomto roku v Brně (400 m prek. – 2. miesto, 100 m prek. – 3. miesto), pričom až 3-krát bola vyhodnotená ako najužitočnejšia atlétka slovenského výberu.
  • Medzi najväčšie úspechy patria dve 5. miesta (100 m prek. a 400 m prek.) z Majstrovstiev Európy v atletike do 18 rokov v izraelskom Jeruzaléme (2022).
  • V roku 2023 opäť v Jeruzaléme vybojovala 12. miesto na Majstrovstvách Európy v atletike do 20 rokov v semifinále behu na 400 m prek. a tiež 13. miesto v semifinále behu na 100 m prek.
  • Najaktuálnejším úspechom je finálová účasť na Majstrovstvách sveta do 20 rokov (Lima, 2024) v behu na 400 m prek. a konečné siedme miesto na svete v tejto disciplíne.
  • Rebecca je tiež účastníčkou Majstrovstiev sveta do 20 rokov v disciplíne 100 m prek., kde obsadila konečné 26. miesto.

Zdroj: Malacky.sk, N. Jánošová, foto: S. Maléterová, K. Kováč


.