Zástupcovia samospráv vyzdvihli spoluprácu so štátom, ako aj medzi všetkými nasadenými zložkami pri riešení následkov nepriaznivého počasia a odstraňovaní povodní. Primátor Bratislavy Matúš Vallo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, ako aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič zároveň ocenili sľub premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pomôcť s finančným odškodnením.

foto European Council

“Oceňujem to, že keď ide o ochranu majetku a najmä životov, vieme fantasticky spolupracovať so štátom, čo sa udialo v týchto dňoch,” povedal Vallo po rokovaní vlády. S pomocou štátu bude podľa neho potrebné vyriešiť napríklad problém s Devínskou cestou, kde sa takmer každý rok zosúva svah a padajú kamene. “Bratislava ešte nie je z toho vonku, voda bude kulminovať približne na úrovni 950 centimetrov počas tejto noci. Som pevne presvedčený, že to zvládneme,” dodal.

Viskupič je rád, že vláda sa bude venovať nielen otázkam veľkých tokov, ale aj aktuálnym problémom v regiónoch. V Trnavskom kraji ide podľa neho najmä o obce Kopčany, Kuklov a Radošovce, ale aj o cestu medzi Holíčom a Skalicou a premostenie rieky Chvojnice. “Odchádzame s prísľubom, že sa to stane nateraz aj jednou z otázok, ktoré bude vláda riešiť pri svojich výjazdových rokovaniach,” doplnil. “Som veľmi rád, že sa podarilo dohodnúť krízové riadenie na úrovni základného centrálneho krízového riadenia, potom premietnuté do regiónov cez okresy v sídle kraja a jednotlivých prednostov a napojili sa zložky aj samospráv,” povedal. Viskupič to považuje za úspešný proces posledných piatich dní.

Droba informoval, že v rámci Bratislavského samosprávneho kraja je najviac postihnutá oblasť Záhoria v okrese Malacky. Kraj bude postupne pomáhať obciam riešiť následky. BSK bude sanovať dva zámocké parky v Stupave a Malinove a rieši tiež poškodené školské budovy v Bratislave a v okolí.


.