Začiatkom septembra obdržali školy po celom Slovensku výhražné maily. Podľa Bratislavského a Trnavského kraja školy v ich pôsobnosti spĺňajú všetky kritériá, ktoré vyžaduje platná legislatíva. Zisťovali sme, ako správne postupovať v prípade podobnej hrozby.

Zdroj: senica.sk

„Krízové udalosti predstavujú veľkú psychickú záťaž pre všetkých zúčastnených, ako pre zamestnancov a zamestnankyne školy, tak pre žiakov a žiačky,“ uvádza rezort školstva, podľa ktorého základným pravidlom v kríze je život a zdravie. „Hlavnou úlohou je zabrániť panike a riadiť situáciu.“

Ako majú školy postupovať pri podobnej hrozbe

  • Neotvárajte žiadne prílohy a neklikajte na odkazy v emaile
  • Okamžite informujte vedenie školy a zodpovedné osoby o obsahu emailu
  • Upozornite všetkých zamestnancov/zamestnankyne a žiakov/žiačky na hrozbu

Podľa rezortu je dôležité okamžite kontaktovať políciu a nahlásiť incident Národnému bezpečnostnému úradu aj Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

„Takýto jav je vážnym zásahom do pocitu bezpečia a má vysoký traumatizačný potenciál.“ Preto je podľa rezortu školstva nevyhnuté zabezpečenie prvej psychosociálnej pomoci.

Školy sú podľa krajov bezpečné

„Na župných školách sú zabezpečené kontrolované vstupy prostredníctvom vrátnice, či recepcie,“ hovorí riaditeľka Odboru a komunikácie Úradu TTSK Natália Petkáčová. Ďalej dodáva, že väčšina škôl má aj kamerový systém. V budúcnosti by mali byť všetky stredné školy v kraji zabezpečené kamerami s pripojením na bezpečnostné zložky.

„Školy v pôsobnosti BSK spĺňajú všetky kritériá, ktoré vyžaduje aktuálna legislatíva, priebežne posilňujú svoju bezpečnosť inštaláciou kamerových systémov, vstupných turniketov v závislosti od konkrétnych podmienok a možností škôl,“ povedala pre Záhorí.sk hovorkyňa Bratislavského kraja Lucia Forman.

Ministerstvo upozorňuje na novú stránku

Rezort školstva odporúča školám preštudovať novú stránku „Krízové udalosti na školách.“ Tá je určená riaditeľom, pedagogickým a odborným zamestnancom.

„Ministerstvo školstva zdôrazňuje, že kvalitná príprava je kľúčová pre efektívne zvládnutie krízovej udalosti, tá má svoje špecifiká, preto je dôležité riadiť sa vlastnou dokumentáciou a plánmi a konzultovať ich s bezpečnostnými zložkami,“ uvádza odbor komunikácie a marketingu.

Ministerstvo hovorí, že vláda schválila koncepciu posilnenia bezpečnosti škôl inštaláciou kamerových systémov, predkladateľom je rezort vnútra. „Kamerové systémy budú pomocou umelej inteligencie schopné identifikovať rizikové správanie. Až potom bude hlásenie posunuté operačnému stredisku,” povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Nákladovosť pilotného projektu sa odhaduje na vyše 137 tisíc eur. Celkové náklady sa vyšplhajú na viac ako 62 miliónov eur na necelých 3 tisícoch základných a stredných školách. Projekt by mal byť realizovaný z prostriedkov EÚ.

„Aj keď sa hrozby môžu javiť ako neseriózne, je dôležité, aby školy postupovali podľa odporúčaní odborníkov na bezpečnosť, aby bolo zaistené maximálne možné bezpečie pre všetkých,“ dodáva rezort školstva.


.