Prudké striedanie počasia a teplotné výkyvy. Aj to zaťažuje ľudský organizmus, čoho dôsledkom môžu byť respiračné ochorenia a vírusy. Chrániť sa môžeme podľa odborníkov rôznymi spôsobmi, najúčinnejším je ale očkovanie proti chrípke.

Zdroj: Aktuality.sk

Sezóna vírusových ochorení sa zvyčajne začína s nástupom jesene, najčastejšie v októbri a novembri. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporúčajú dodržiavať základné pravidlá.

Ako sa chrániť?

„Najefektívnejšia a najspoľahlivejšia forma ochrany poskytuje očkovanie proti chrípke,“ povedala pre Záhorí.sk hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová. Obranyschopnosť môžeme podľa nej podporovať vitamínmi A, C, D, E a vitamínmi zo skupiny B-komplex. Prijímať by sme ich mali ale prirodzenými spôsobom, konzumáciou ovocia a zeleniny.

„Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl a otužovanie.“ Dôležité je vrstvenie oblečenia aj nárazové vetranie v príbytkoch.

Ľudia podľa Nosálovej často zabúdajú na základné hygienické návyky v podobe umývania rúk. Tie by sme si mali umyť po každom kontakte, po návrate z práce a školy, po ceste z MHD, pred a po návšteve lekára, či pri konzumácii jedla. Pri zvýšenej chorobnosti v spoločnosti je podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva potrebné obmedziť podávanie rúk a dodržiavať respiračnú etiketu – kašľať a kýchať do jednorazovej vreckovky.

Chorobnosť mierne stúpa

Podľa ÚVZ SR sú najviac ohrození seniori, chronicky chorí, imunokompromitované osoby, tehotné ženy a malé deti. „V 36. kalendárnom týždni bolo v Bratislavskom kraji hlásených 444 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 12,7 percenta (303 prípadov),“ hovorí Katarína Nosálová.

V prípade chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) bolo v 36. kalendárnom týždni hlásených podľa RÚVZ v Bratislave 18 ochorení. Chorobnosť s predchádzajúcim týždňom stúpla o vyše 15 percent.

Čísla chorobnosti sú však zanedbateľné, viac prípadov očakávajú lekári so začiatkom chrípkovej sezóny, ktorá trvá od 40. až do 18. kalendárneho týždňa (október až máj).

Najúčinnejšie je očkovanie

„Protilátky sa v tele vytvárajú 2 až 3 týždne po očkovaní. Dôležité je vytvoriť si dostatočné množstvo protilátok proti chrípkovému vírusu skôr, ako sa chrípka začne šíriť v komunite,“ hovorí Katarína Nosálová.

Podľa lekárov sa odporúča očkovanie proti chrípke od októbra až do konca novembra, aby ochranný účinok vydržal počas celej chrípkovej sezóny. Zaočkovaná osoba má vysokú pravdepodobnosť ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia a trvalými následkami vírusových ochorení. V nevyhnutných prípadoch je možné očkovať aj v neskorších mesiacoch, dokonca aj v prípade, ak prebieha epidémia chrípky,“ dodáva hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová.


.