Sezóna kliešťov má dva vrcholy – jarný a jesenný. Infikované jedince môžu prenášať kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Odborníci odporúčajú ľuďom byť obozretní. Ak si ale na tele kliešťa nájdeme, je podľa úradu dôležité čo najrýchlejšie ho vytiahnuť.

Ilustračné foto: 123rf.com

S ustáleným jesenným počasím stúpa návštevnosť parkov a lesov. Ľudia by si ale po prechádzke a pobyte v prírode mali prezrieť telo, pretože kliešte sú ešte aktívne.

Čo najrýchlejšie

Sezóna kliešťov má obvikle dva vrcholy – jarný a jesenný. Na jeseň je aktivita nižšia, než počas jari, ale všetko to závisí od klimatických podmienok. „Vlhko a vyššie teploty počas jesene kliešťom vyhovujú. Môžu byť aktívne pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia až do prvého snehu,“ uvádza ÚVZ. Podľa úradu je preto vhodná obozretnosť – primerané oblečenie s dlhým rukávom a nohavicami a použitie repelentu.

Ak si na tele už nájdeme kliešťa, je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR dôležité čo najrýchlejšie ho vytiahnuť. „Po návrate z pobytu v prírode alebo v blízkosti mestskej zelene je dôležité skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy.“

Úrad upozorňuje aj na správne vytiahnutie pinzetou, ktorú by sme mali pritlačiť čo najbližšie ku koži. „Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Nevykrúcajte ho prudko do strán, pretože by ste ho mohli pretrhnúť.“ Taktiež by sme na neho nemali kvapkať olej, kedy by sme mohli infikovať ranu.

Prenášané ochorenia

Kliešte môžu najčastejšie prenášať dve ochorenia – kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu. Prvé z nich postihuje centrálnu nervovú sústavu, dlhodobé následky sú podľa ÚVZ neurologického charakteru. V najvážnejších prípadoch môže skončiť aj smrťou.

Naopak, lymská borelióza je bakteriálne ochorenie. Ak sa ale nelieči včas, môže spôsobiť závažné a dlhodobé komplikácie. Najčastejšie neurologické a kardiovaskulárne, postihnutie až psychické problémy, uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Proti kliešťovej encefalitíde sa ľudia očkovať môžu, najvhodnejšie práve v zimnom období, kedy je ich aktivita utlmená. Základné očkovanie je z troch dávok vakcíny. Proti lymskej borelióze očkovanie zatiaľ neexistuje.

„Od začiatku roka 2024 k 22. septembru evidujeme 136 prípadov kliešťovej encefalitídy, v porovnaní s rokom 2023 (za rovnaké obdobie) pokles o 24 percent a 1 829 prípadov lymskej boreliózy, v porovnaní s rokom 2023 (za rovnaké obdobie) vzostup o 17 percent,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva SR.


.