Župy každoročne riešia stúpajúci záujem o gymnáziá. Tie sa snažia reagovať na zvyšujúci sa dopyt. Podľa ministerstva školstva rezort pri určovaní maximálneho počtu žiakov prvých ročníkov prihliada na viacero faktorov.

Zdroj: Teraz.sk

„Dôležité je uplatnenie absolventov konkrétneho typu strednej školy na trhu práce a tiež aktuálne potreby priemyselných odvetví a zamestnávateľov v Slovenskej republike,“ povedal pre Záhorí.sk rezort školstva.

Viacero kritérií

„Počty miest na stredných školách pre budúcich prvákov vždy vychádzajú zo smerného čísla, ktoré určuje ministerstvo školstva a z potrieb trhu práce. Aj keď rastú počty žiakov v kraji, boli aj po prijímacom konaní voľné miesta na stredných školách,“ povedala hovorkyňa Bratislavského kraja Lucia Forman, ktorá dodáva, že kapacity sú dostatočné.

Župy nedisponujú konkrétnym počtom deviatakov, ktorí sa hlásili na stredné školy, ale nedostali sa na ne. Tento problém rieši Regionálny úrad školskej správy. Kraje podľa ministerstva školstva vydávajú regionálnu stratégiu výchovy a vzdelávania podľa analýz a prognóz o vývoji trhu práce najmenej raz za štyri roky.

„Rozdeľovanie počtu miest medzi gymnaziálne a odborné vzdelávanie je však do veľkej miery kompetencia samosprávnych krajov,“ hovorí rezort školstva. Tie môžu zvýšiť určený počet žiakov prvého ročníka SŠ. „Bratislavský samosprávny kraj pridelil tento kalendárny rok na gymnáziá o 11 percent viac miest.“

Trnavský kraj podľa hovorkyne Natálie Petkáčovej na zvyšujúci sa záujem reaguje dlhodobo. „Už od roku 2019 župa realizuje optimalizáciu siete stredných škôl a školských zariadení. Okrem toho systematicky pracujeme na zefektívnení škôl aj z pohľadu zloženia učebných a študijných odborov a samotného administratívneho vedenia škôl.“ 

Nárast prihlášok na gymnáziá evidujú aj tu. Župa preto podľa slov Petkáčovej stanovila podiel študentov v jednotlivých ročníkoch gymnázií na 20 percent rámcovej prognózy a 80 percent pre ostatné školy.

Ministerstvo školstva ale poukazuje na horšiu uplatniteľnosť gymnazistov. „Z absolventov stredných škôl, ktorí nepokračujú v štúdiu na vysokej škole, sa na trhu práce najhoršie uplatňujú práve absolventi gymnázií.“ Rezort tiež zohľadňuje skutočnosť, že primárnym cieľom gymnázií je príprava žiakov na vysokoškolské štúdium. „Mali by tam študovať najmä žiaci so zodpovedajúcim prospechom.“

Deň župných škôl 2022, Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Školy opäť bližšie k žiakom

Župy aj tento rok ponúkajú budúcim stredoškolákom možnosť zistiť viac o štúdiu na stredných školách. „Podujatie Deň župných škôl bude vo štvrtok 7. novembra v nákupnom centre Bory Mall v Bratislave,“ povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

V Trnavskom kraji organizujú podujatia Kam na strednú v Trnavskej župe. „Určené je pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov, ktorí majú možnosť oboznámiť sa so štúdiom na stredných školách v Trnavskom kraji.“ Tie organizujú v troch mestách – vo štvrtok 3. októbra v Trnave, 10. októbra v Senici a 17. októbra v Dunajskej Strede.

„Okrem prezentácie škôl je do programu zahrnutá aj prezentácia župného TalentCentra a Centra popularizácie fyziky TTSK,“ dodala hovorkyňa Trnavského kraja Natália Petkáčová.


.