Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu v desiatkach miliónov eur, ktorá má podporiť šport a cykloturistiku v slovenských regiónoch. V budúcom roku môže byť podľa slov ministra navýšená o ďalšie prostriedky. Jeden kraj ich ale čerpať môcť nebude.

Ilustračné foto 123rf.com

Rezort informoval aj o ďalšej výzve, ktorá sa má týkať prípravy vysokokvalifikovanej pracovnej sily. Obe výzvy patria do Integrovaných územných investícií.

Všetky kraje okrem Bratislavského

„To, aké možnosti na aktívne trávenie voľného času ľudia v regiónoch majú, výrazne vplýva na kvalitu ich životaNovou výzvou preto chceme podporiť projekty, ktorých cieľom je zvýšiť záujem o športové aktivity, aktívne trávenie voľného času a zdravý životný štýl,“ povedal minister Richard Raši. Podľa jeho slov takéto projekty prinášajú aj pozitívny vplyv na rozvoj komunít a sociálnej inklúzie.

Peniaze sú určené na rekonštrukcie a výstavby ihrísk, športových areálov alebo na rekonštrukciu a výstavbu športovo-oddychových zón. „Možno ich použiť aj na rekonštrukcie a výstavby športovej infraštruktúry a rekreačných cyklotrás slúžiacich pre verejnosť.“ Tie však musia byť v súlade s Plánom udržateľnej mobility.

Finančné prostriedky podľa vyjadrenia ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie budú môcť čerpať kraje z celého Slovenska. „Oprávneným územím je územie menej rozvinutého regiónu, teda územie celej SR s výnimkou Bratislavského kraja.“

O podporu sa môžu uchádzať nielen obce, mestá, vyššie územné celky, ale aj zriaďovatelia základných a stredných škôl, verejné vysoké školy či cirkvi.

Ministerstvo uvádza, že výzva nadväzuje na prechádzajúcu z augusta tohto roka, ktorá má podporiť cyklodopravu za necelých 105 miliónov eur. „Jej cieľom je tiež podpora takých projektov, ktoré čo najviac prispejú k výraznejšiemu využívaniu cyklistickej dopravy v rámci prepravy na území sídiel a medzi sídlami.“

Druhá výzva pre všetkých

V druhej výzve môžu podľa informácií rezortu žiadatelia žiadať o nenávratný finančný príspevok na podporu zručností pre posilnenie konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu a budovanie kapacít pre stratégie inteligentnej špecializácie.

„Alokácia predstavuje takmer 34 miliónov eur a možnosťou navýšenia v roku 2025 až na 40 miliónov eur.“ Cieľom je podľa rezortu príprava vysokokvalifikovanej pracovnej sily v takých oblastiach, kde má región najväčší potenciál rozvíjať sa prostredníctvom výskumu, inovácií a technológií.

Prostredníctvom výzvy môžu byť podporené aktivity na realizáciu praktického vyučovania žiakov. „Zlepšenie infraštruktúry stredných škôl, simulačných centier prostredníctvom stavebných úprav či rekonštrukcie existujúcich a výstavby nových vonkajších a vnútorných priestorov, objektov pre potreby prepájania teoretického a praktického vzdelávania.

Rezort investícií dodáva, že žiadateľmi môžu byť stredné odborné a športové školy a ich zriaďovatelia.


.