Do dvoch rokov budú mať pacienti skalickej nemocnice k dispozícii nový lôžkový pavilón internistických disciplín s garanciou najvyššieho možného komfortu v rámci prístrojového vybavenia, ale aj obsluhy, starostlivosti a prístupu zdravotníckeho personálu. O aktuálnom stave projektu a o nasledujúcich fázach výstavby sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom spoločnosti AGEL a manažérom zodpovedným za projekty plánu obnovy spoločnosti AGEL Mgr. Tomášom Lučkaiom, MPH.

Môžete nám priblížiť, čo tento projekt znamená pre nemocnicu a pacientov?

Ide o dôležitý krok nielen pre nemocnicu v Skalici, ale aj pre celý región. Štvorposchodový lôžkový pavilón internistických disciplín s kapacitou 96 lôžok, ktorý bude stáť na mieste pavilónu bývalej neurológie, nám umožní výrazne zlepšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti. Pavilón bude mať moderné prístrojové vybavenie a logistické usporiadanie na diagnostiku, hospitalizáciu a liečbu pacientov. Rovnako sa zlepší komfort pre zdravotnícky personál vďaka optimalizácii starostlivosti a prístupu k pacientom.

Stavba je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti. Darí sa vám plniť míľniky tohto plánu?

Financovanie projektu z Plánu obnovy a odolnosti je podmienené splnením prísnych míľnikov. Jedným z nich bolo podpísanie zmluvy so zhotoviteľom. Tento kľúčový krok sa nám podarilo spraviť ešte v prvom kvartáli tohto roku. Tým sme oficiálne začali realizáciu projektu, ktorý si vyžiada investíciu vo výške viac ako 27 miliónov eur. Je to najväčšia investícia do zdravotného zariadenia v Trnavskom samosprávnom kraji. Vďaka profesionálom z radov projektového tímu sa nám i naďalej darí napredovať podľa naplánovaného harmonogramu výstavby.

Ako pokračuje proces demolácie starého pavilónu neurológie a čo čaká stavbu ďalej?

Starý pavilón neurológie je už v štádiu ukončenej asanácie nadzemnej i základovej časti. V súlade s princípmi s BREEAM certifikácie, zameranej na trvalú udržateľnosť boli zrecyklované a zhodnotené odstránené stavebné materiály. Aktuálne začíname s prekládkami teplovodných a elektrických vedení a po ukončení tejto etapy začneme so samotnou výstavbou nového pavilónu, konkrétne budovaním základov.

Kedy predpokladáte, že bude stavba dokončená?

Výstavba by mala byť ukončená do júna 2026. Ide o strategický projekt, ktorý výrazne posunie kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti v regióne Záhoria. Veríme, že to prispeje aj k stabilizácii zdravotníckeho personálu, najmä vzhľadom na geografickú polohu našej nemocnice, ktorá leží blízko českých hraníc. V novom pavilóne budú môcť zamestnanci využívať vylepšené technologické vybavenie a inovatívne riešenia, ktoré zjednodušujú pracovné procesy a znižujú stres spojený s ich náročným povolaním. A v neposlednom rade si dovolím povedať, že sa výrazne zlepší komfort pacientov tým, že im poskytne moderné a pohodlné prostredie na zotavenie. 

výkonný riaditeľ spoločnosti AGEL Mgr. Tomáš Lučkai, MPH
výkonný riaditeľ spoločnosti AGEL Mgr. Tomáš Lučkai, MPH

Čo vás vedie k tak významným investíciám do majetku, ktorý nie je vo vašom vlastníctve?

Spoločnosť AGEL už takmer 20 rokov investuje do modernizácie nemocníc. Sme presvedčení, že všetci si zaslúžia kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. Rovnako si uvedomujeme, že ak chceme zastaviť odliv zdravotníckeho personálu,  je potrebné vytvoriť pre týchto ľudí aj lepšie pracovné prostredie. Na dosiahnutie tohto stavu však naše mestá a kraje potrebujú silného partnera. Sme radi, že sa môžeme podieľať na zvyšovaní úrovne zdravotníctva na Slovensku.


.