V 40. kalendárnom týždni bolo podľa ÚVZ SR hlásených vyše 50 tisíc akútnych respiračných ochorení. Najvyššia chorobnosť je v Bratislavskom kraji. Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je očkovanie. Ako ju rozlíšiť od prechladnutia sme zisťovali na Úrade verejného zdravotníctva.

Ilustračný obrázok, zdroj: SME

Na chrípku a chrípke podobných ochorení bolo hlásených viac ako 5 tisíc prípadov. Najvyššia chorobnosť bola podľa štatistík v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa situácia mierne zlepšila.

Chrípka alebo prechladnutie

Pri chrípke sa príznaky stupňujú 2 až 5 dní, pričom sa striedajú lepšie a horšie dni. Ľudia môžu pociťovať prudké nastupovanie príznakov. Medzi ne patrí vysoká horúčka či zimnica, zriedkavé kýchanie, silná bolesť a pálenie hrdla s možným problémom prehĺtania, suchý kašeľ, bolesti hlavy a svalov a extrémna únava s nechutenstvom, vracaním či hnačkou.

Na rozdiel od chrípky sa príznaky prechladnutia začínajú pozvoľne a do týždňa by mali ustúpiť, kedy sa každým dňom stav zlepšuje. Chorí môžu mať mierne zvýšenú teplotu a vodnaté hlieny. Tie sa po pár dňoch zmenia na hustejšie a neskôr zmiznú. Príznakom je aj časté kýchanie, kratšia bolesť v krku, mierny kašeľ a únava.

Podobná sezóna ako minulé

V porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou zaznamenal ÚVZ SR v sezóne 2023/2024 miernejšiu aktivitu chrípky. „Prvý výrazný vzostup chorobnosti sme evidovali od 47. s maximom v 50. kalendárnom týždni – teda týždeň pred začiatkom vianočných prázdnin.“ Druhý prudký nárast bol s nástupom detí do škôl začiatkom januára. Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal aj lokálne a okresné epidémie, celoštátnu chrípkovú epidémiu však neevidoval.

Ako uvádza Úrad, vývoj chrípkovej sezóny sa odhaduje s vývojom epidemiologickej situácie na južnej pologuli, kde sa prekrýva s letnými mesiacmi v Európe a vrcholí v auguste. „Na základe vývoja na južnej pologuli a ďalšími aspektmi možno na území Slovenska očakávať obdobnú intenzitu chrípkovej sezóny,“ dodáva ÚVZ SR.

Navyše, na Slovensku je dlhodobo nízke percento očkovaných ľudí proti chrípke. V prípade vzniku epidémie je podľa odborníkov očkovanie kľúčové. „Je možné zabrániť nežiadúcim dopadom na rizikové skupiny obyvateľov.“ Tými sú seniori, malé deti, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami.

Štatistiky zaočkovanosti proti chrípke, zdroj: ÚVZ SR

Zaočkovanosť v jednotkách percent

Dostupné štatistiky ukazujú, že na Slovensku sa za posledných desať chrípkových sezón pohybovala zaočkovanosť okolo 4,5 percenta. Počas pandémie Covid-19 prechodne očkovanie stúplo na 5,7 a 6 percent. V minulej sezóne to bolo 4,9 percenta. Z meraní je možné zistiť, že najvyššiu zaočkovanosť malo Slovensko v sezóne 2008/2009, kedy to bolo necelých 13 percent.

„Z pohľadu dosiahnutia kolektívnej ochrany je síce úroveň zaočkovanosti v jednotkách percent zanedbateľná, avšak z pohľadu jednotlivca má očkovanie veľký význam,“ hovorí ÚVZ SR. Zaočkovaný chráni sám seba a najbližších a znižuje riziko hospitalizácie.


.