V Slovenskom pohári dokázali Záhoráci v osemfinále zdolať súpera z Topoľčian 22:19 a postúpiť medzi najlepšiu osmičku. Okrem výsledku a postupu však významne zarezonovala ešte jedna udalosť. Tou bola súťažná premiéra Matúša Stachoviča v tíme mužov.

Stachovič rozšíril skupinu odchovancov

Ešte len 16-ročný talent z liahne malackej hádzanej tak rozšíril už aj tak bohatú skupinu odchovancov medzi Záhorákmi. Na zápas s Topoľčanmi ich nastúpilo rovných desať „Pred začiatkom zápasu som cítil veľký rešpekt, no hneď po úvodnom hvizde zo mňa nervozita opadla. Tím ma prijal veľmi dobre a v spoločnosti hráčov z Áčka sa cítim naozaj dobre,“ netajil spokojnosť po úspešnom debute Matúš.

Tréner Bojan Ćirić nechal v pohárovom zápase oddychovať niektoré stabilné opory a tak ich museli zastúpiť ďalší hráči. Matúš sa dokonca na palubovke pri svojom debute ocitol od úvodných sekúnd. „Bolo pre mňa prekvapením, že som začal v základnej zostave, no snažil som sa s touto výzvou popasovať a dúfam, že som to zvládol,“ netajil prekvapenie zo svojho nasadenia vekom ešte len mladší dorastenec.

Na ihrisku sa mladý talent nestratil, nielenže dirigoval ofenzívu Záhorákov, ale dokázal pridať aj dva presné zásahy – v úvode pomohol pri streleckom trápení a v závere strelil upokojujúci posledný gól tímu, ktorý definitívne zlomil odpor súpera. „Keďže som začal s mužmi už aj letnú prípravu a odohral som aj niekoľko prípravných zápasov, čo to som už s chalanmi odohral. Hralo sa mi s nimi veľmi dobre a verím, že v nastúpenom trende budem pokračovať,“ doplnil Stachovič.

Tréner Ćirić je s debutom spokojný

„Matúšov debut ma mimoriadne potešil. Hral s obrovskou zodpovednosťou a takmer bez technických chýb. Dva góly, ktoré strelil, sú skvelé, ale ešte viac ma potešilo, že hral bez strachu a zbytočného rešpektu. Celý tím ho podporoval na sto percent, čo je vždy kľúčové. Jeho nasadenie na tréningoch je úžasné a jeho herný štýl mi pripomína Marka Bezjaka, rovnaký typ stredového hráča. Pracovitosť a pevné odhodlanie sú moje obľúbené vlastnosti u hráča a on ich má obe,“ nešetril chválou nad debutom tréner Ćirić.

Tréner nezabudol poznamenať, že to nemusí byť jediný debut v tejto sezóne. „Tomáš Stachovič odvádza s dorastom vynikajúcu prácu a verím, že z jeho tímov v blízkej budúcnosti uvidíme ďalších debutantov. Ak si udržia súčasné nasadenie na tréningoch, teším sa, že v tejto sezóne uvidím na ihrisku aspoň v jednom zápase aj Jakuba Jánoša (2008) a Gabriela Töröka (2008). Do budúcnosti verím, že je tu viacero chlapcov, ktorí posunú záhorácku hádzanú ešte ďalej,“ doplnil tréner Áčka.

Debut ho bude aj niečo stáť

Prvý oficiálny štart určite potešil Matúšových spoluhráčov z viacerých dôvodov. „Už ma upozornili, že prvý štart za mužov ma bude určite niečo stáť. Uvidím ako sa mi s nimi podarí zjednať, aby ma to vyšlo čo najlacnejšie,“ s úsmevom poznamenal k tomu, že po premiére bude musieť určite prispieť do tímovej kasičky nejaké to euro.


.