Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa blíži do cieľovej rovinky v oblasti plnenia záväzkov pri znižovaní vplyvov na životné prostredie. V rámci environmentálnej stratégie Zero Impact Factory má do roku 2025 vyrábať vozidlá o 45 % ekologickejšie v porovnaní s referenčným rokom 2010. Samotný slovenský závod sa však rozhodol ísť ešte ďalej a dostať sa na úsporu minimálne 59 %. 

Rok 2024 je vo Volkswagen Slovakia venovaný jednému z piatich sledovaných ukazovateľov, a to energetickej efektívnosti. Ďalšie oblasti sú úspora vody a redukcia zneškodňovaných odpadov, emisií VOC a CO2. Účinnosť nasadených opatrení a riadenia prevádzky dokazujú už priebežné výsledky. „Energetická efektívnosť nie je len o úspore energie, ale aj o optimalizácii našich procesov a technológií pre znižovanie energetickej náročnosti výroby vozidiel. Pre Volkswagen Slovakia je to základný kameň stratégie udržateľnosti, ktorý nám pomáha dosahovať významné zníženia vo viacerých oblastiach a prispievať k ochrane životného prostredia,“ povedal Wolfram Kirchert, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia pri príležitosti dnešnej Diskusie o životnom prostredí, ktorú podnik organizuje každoročne pre partnerov z oblasti životného prostredia.

Volkswagen Slovakia v roku 2023 znížil celkové zaťaženie životného prostredia v porovnaní s rokom 2010 o 67,5 %. V oblasti energií sa podnik zlepšil o 60,38 %. Od roku 2013 využíva výlučne elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. S využívaním zelenej energie a vďaka inováciám v oblasti energetických technológií prispieva k znižovaniu emisií CO2 pri výrobe vozidiel a zlepšuje ekologickú stopu. „Naša angažovanosť v oblasti energetickej efektívnosti nám umožňuje nielen šetriť náklady, ale aj podporovať udržateľný rozvoj a dekarbonizáciu priemyslu na Slovensku,“ povedala Michaela Hletková Ploszeková, vedúca oddelenia životného prostredia vo Volkswagen Slovakia počas prezentácie o dosahovaných výsledkoch v oblasti znižovania dopadov na životné prostredie.

V uplynulých rokoch Volkswagen Slovakia popri výstavbe a rozširovaní nových hál investoval aj do tepelných čerpadiel. Prostredníctvom nich dokáže využívať odpadové teplo zo zváracieho procesu na bránové clony, halové kúrenie a ohrev vody v sprchách, vďaka čomu bola dosiahnutá úspora plynu a zníženie produkcie emisií CO2. Výrobný závod zároveň využíva opätovné získavanie tepla z kompresorových staníc, ako aj teplo z odpadovej vody v čistiarni odpadových vôd. 

Krízové roky spojené aj s energetickou krízou, resp. prudkým nárastom cien energií ešte umocnili snahu znížiť spotrebu energií. Volkswagen Slovakia zaviedol v tom čase tzv. vypínací koncept, ktorý umožňuje riadiť spotrebu energií v závislosti od aktuálnej prevádzky alebo prípadnej odstávky výroby v závode. Významný podiel na úsporách a znižovaní vplyvu na životné prostredie pri produkcii vozidiel majú aj samotní zamestnanci, ktorí vo svojich prevádzkach, ale aj mimo nich navrhli a pomohli zrealizovať mnohé účinné ekologické opatrenia a zlepšovacie návrhy. 

Napriek stále vysokej dobe návratnosti podnik hľadá aj možnosti rozšírenia vlastnej výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, napr. na strechách hál prostredníctvom inštalácie fotovoltiky. Vo všeobecnosti je pre rozvoj a motiváciu inštalovať nové obnoviteľné zdroje energií kľúčová nielen technická pripravenosť, ale najmä legislatívne podmienky pripájania týchto zdrojov. Volkswagen Slovakia dlhodobo apeluje na chýbajúce schémy a výzvy podporujúce projekty na dekarbonizáciu priemyslu v kombinácii s potrebou zrýchľovania povoľovacích procesov. „Rozvoj obnoviteľných zdrojov energie na mieste spotreby v kombinácii s inštaláciou tepelných čerpadiel, ktoré budú túto zelenú energiu spotrebovávať namiesto zemného plynu, môžu byť pre slovenský priemysel vhodným riešením dekarbonizácie,“ uviedla Michaela Hletková Ploszeková v rámci predstavenia návrhov na praktické kroky dekarbonizácie do budúcnosti. Nielen pre veľké podnikateľské subjekty, ale aj pre sieť dodávateľov sa udržateľnosť stáva popri kvalite a cene ďalším kritériom konkurencieschopnosti a investičnej atraktivity.


.