Najvyšší kontrolný úrad spustil novú službu v aplikácii, ktorá funguje od roku 2021. Po novom si obyvatelia môžu zistiť, v akých mestách a obciach sa na Slovensku najkvalitnejšie žije prostredníctvom interaktívnej mapy. Aplikácia ponúka aj informácie z ďalších oblastí, ktoré zosumarizoval NKÚ.

Kvalita života miest a obcí, zdroj: NKÚ

Obyvatelia môžu zistiť, na akej kvalitatívnej úrovni sú konkrétne obce a mestá v oblasti bezpečnosti a demografie, vzdialenosti od škôl a nemocníc v porovnaní s inými samosprávami, ako sú využité Fondy EÚ či poskytovanie finančnej pomoci počas pandémie Covid-19.

Od kvality života po kontrolné zistenia NKÚ

„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici,“ povedala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu Daniela Bolech Dobáková.

Nová záložka v aplikácií MuMAP ponúka interaktívnu mapu. Tá odlišuje obce a mestá farbou od zelenej po červenú podľa kvalitatívnej úrovne života. Porovnávať môžu obyvatelia samosprávy na základe deviatich oblastí – demografia, ekonomická aktivita, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, bezpečnosť, stupeň ohrozenia extrémnym počasím, účasť na voľbách či sociálna starostlivosť a kultúra.

Obyvatelia tak môžu zistiť, na akej úrovni ich samospráva poskytuje služby či zabezpečuje kvalitný život. „Občanom môže pomôcť robiť informované rozhodnutia o tom, kde je najlepšie žiť pri zohľadnení rôznych faktorov, pričom ľudí zároveň povzbudzuje k väčšiemu záujmu o dianie v ich komunite,“ dodala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Interaktívna mapa MuMAP, zdroj: NKÚ

Na Záhorí najkvalitnejšie v Malackách

Z dostupných informácií je zrejmé, že najkvalitnejšie sa žije vo veľkých mestských aglomeráciách a okresných mestách. Na prvom mieste sa ale umiestnila obec Gbeľany v Žilinskom kraji, druhé skončili Hôrky a tretie Nižná Jedľová. 

„Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ vysvetľuje hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Na Záhorí sa podľa mapy najkvalitnejšie žije v okresných mestách Malacky (233. miesto) a Skalica (247. miesto). Ďalej sú to obce Kostolište, Veľké a Malé Leváre, Závod či Gajary, všetky v okrese Malacky. Naopak najmenej kvalitný život majú podľa údajov obyvatelia v obciach Suchohrad (2 680. miesto) a Bílkove Humence (2 751. miesto).

Hodnotených bolo celkovo 2 924 samospráv. Dáta zbieral Najvyšší kontrolný úrad z vlastnej činnosti, databáz Štatistického úradu SR a ďalších administratívnych zdrojov. Údaje sú podľa NKÚ aktualizované raz ročne v apríli.


.