Počas povodní spadlo na Záhorí v extrémnych prípadoch lokálne aj vyše tristo milimetrov zrážok. Záplavová situácia tak bola najhoršia na západe – pozdĺž Moravy a Dunaja. September sa vymykal tiež teplotným priemerom. Slovenský hydrometeorologický ústav ho hodnotí ako teplý až mimoriadne teplý mesiac.

foto Oliver Šíra

„Zrážkovo sa skončil ako normálny až mimoriadne vlhký. Z hľadiska vodnosti ako extrémne vodný v povodiach v oblasti Malých Karpát. V podzemnej vode bol celkovo priemerný,“ uvádza v správe SHMÚ.

Nadpriemerné zrážky

„Na základe odchýlok mesačných úhrnov atmosférických zrážok od normálu medzi rokmi 1991 až 2020 sa september javí ako mimoriadne nadnormálny v povodiach Moravy,“ hovorí SHMÚ, kde boli dosiahnuté aj najvyššie priemerné mesačné teploty vzduchu. Pokračujúce sucho začiatkom septembra sa prejavilo aj v hladine vodných tokov.

Mimoriadne teplé a suché počasie bez výraznejšieho dažďa vystriedali výdatné až extrémne zrážkové úhrny v druhej dekáde mesiaca, kedy objavili na západe Slovenska prvé plošné trvalejšie zrážky pre postupujúci studený front, ozrejmuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zrážky tak spôsobili rozvodnenie vodných tokov. Situácia s povodňami však bola výrazne horšia v susedných krajinách – v Poľsku, Rakúsku a Česku, než na našom území. Aj tu ale napáchali mnohomiliónové škody.

„Kumulatívne hodnoty úhrnov zrážok za celé obdobie dosiahli mimoriadne vysoké hodnoty najmä v povodiach na krajnom západe a severozápade, pohybovali sa v intervale od 120 do 250 milimetrov, výnimočne, najmä na návetriach hôr aj výrazne viac,“ píše sa v správe SHMÚ. Najviac zrážok spadlo v Perneku, a to až 386 milimetrov za necelý týždeň. September bol tak zrážkovo normálny až mimoriadne nadnormálny mesiac.

Úhrny zrážok v septembri (od 12.9. do 17.9.), zdroj: SHMÚ

Malina na úrovni 100-ročného prietoku

Najhoršia situácia bola na Záhorí, kde podľa predbežných operatívnych údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu potok Malina v Jakubove kulminoval na úrovni 100-ročného prietoku. Na úrovni 50-ročného prietoku zase kulminovala Chvojnica v Lopašove.

Povodňová vlna zasiahla aj Stupavu a Borinku, kde potok Stupávka kulminoval na úrovni 20- až 50-ročného prietoku. Morava v Moravskom Svätom Jáne a Záhorskej Vsi naopak kulminovala na úrovni 10-ročného prietoku. Výdatné zrážkové úhrny ovplyvnili aj podzemnú vodu, ktorá pre zrážky výraznejšie stúpla.

Tohtoročný september bol podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu druhým najteplejším v Európe, hneď po roku 2023, z hľadiska priemerných hodnôt medzi rokmi 1991 až 2020. „Celkovo hodnotíme mesiac september ako priemerný,“ uvádza na stránke SHMÚ.


.