Preddavky začne vyplácať Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) v prvý novembrový týždeň. Ich maximálna výška je 75 percent. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča ide o historický míľnik pre poľnohospodárstvo.

Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

„Pokračujeme v zlepšovaní fungovania sektora a najmä PPA. Naším cieľom je, aby poľnohospodári vedeli, kedy dostanú peniaze a koľko, aby nežili v neistote,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč na tlačovej konferencii.

Pôdohospodárska platobná agentúra eviduje v kampani necelých 15 tisíc žiadostí v sume presahujúcej 600 miliónov eur. „Žiadosti priebežne prechádzajú administratívnymi kontrolami, v geopriestorovej aplikácii GSAA v pravidelných intervaloch zbiehajú aktualizácie monitoringu plôch a vzájomné krížové kontroly žiadostí,“ uvádza PPA.

Peniaze do konca novembra

Podľa rezortu pôdohospodárstva budú finančné prostriedky vyplatené do konca novembra všetkým za vyše 293 miliónov eur. „V roku 2023 bolo prijímateľom vyplatených v rámci preddavkov 117 miliónov eur,“ uvádza ministerstvo.

Preddavky by mali poľnohospodári začať dostávať v prvý novembrový týždeň. Ich maximálna výška je 70 percent pre prvý a 75 percent pre druhý pilier. „Netýkajú sa intervencií, ktoré majú ešte povinné predkladanie dokladov v decembri či januári,“ hovorí generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko. Spoločným cieľom s ministrom Richardom Takáčom bolo vniesť do sektoru stabilitu.

Predbežná odhadovaná výška preddavkov v prvom pilieri dosahuje vyše 215 miliónov eur, uvádza tlačová správa ministerstva pôdohospodárstva. Viac ako 56 miliónov eur príde v preddavkoch žiadateľom v rámci podpory formou celofarmovej eko-schémy.

„Približne 6 miliónov eur je na podporu pestovania cukrovej repy a takmer 3 milióny si predbežne v preddavkoch prerozdelia prijímatelia podpory na chov oviec a kôz,“ približuje rezort pôdohospodárstva.

Vyplatenie financií víta aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš. „Historicky po prvý raz pôjdu preddavky všetkým poľnohospodárom. Sme radi, že kompetentní si osvojili aj naše návrhy a pretavia ich do reality.“

Podľa informácií rezortu by na podporu pre oblasti s prírodnými alebo inými obmedzeniami malo smerovať 44 miliónov eur. Preddavok bude v podpore v rámci sústavy Natura 2000 na lesných pozemkoch a to 1,2 milióna eur.

„Preddavok vo výške 50 percent dostanú prijímatelia, ktorých žiadosť na podporu bola vybraná na kontrolu v rámci náhodného výberu či rizikovej analýzy, alebo ak percento plôch vyhodnotených ako chybných bude v AMS viac ako 20 percent pre prvý pilier a 15 percent pre druhý pilier,“ dodáva ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.


.