V antickom Ríme mali „chlieb a hry“ za úlohu uspokojiť a upokojiť tamojších občanov. Či budú spokojní aj návštevníci senického kulturáku, to ukáže čas. Všetko však nasvedčuje tomu, že divák bude odchádzať z predstavení s úsmevom na tvári. Senická divadelná horúčka 2011 pre svojich divadlachtivých priaznivcov pripravila spolu sedem komédií a veselohier. Autori projektu vystavali koncepciu festivalu zväčša na známych súboroch, ktoré sa v Senici predstavili už v minulosti a u divákov sa osvedčili.

Divadelnú horúčku zaháji Divadlo Dino z Hornej Stredy. Publiku sa predstaví autorskou komédiou Ticho lieči, pri ktorej sa znova stretla osvedčená dvojica Kamil Žiška – František Rehák. Tí sa v rámci Senickej divadelnej horúčky prezentovali už minulý rok s vynikajúcou komédiou Drápačky. Na rozdiel od Drápačiek má predstavenie Ticho lieči trpkejšiu príchuť a tiež hlbšie posolstvo. Na divákov sa tak z javiska pohrnú emócie viacerých príchutí (od tých veselších až po tie smutnejšie).

Divadlo B. Kaněry z českého mesta Břeclav ponúkne storočiami osvedčenú klasiku od Williama Shakespeara Veselé paničky windsorské. Komédia o nevere, ženskej vynaliezavosti a širokom spektre rôznych svojských postáv by mala byť zárukou výborného zážitku.

Lipovský výkvět, Lipov tiež nie je v Senici žiadnym nováčikom. V sobotu 22. októbra uvedie svoju autorskú komédiu Psychoanalytik. Aj keď názov znie veľmi sofistikovane a odborne, nemusíte sa obávať, že by ste sa ocitli na prednáške Freudovej psychoanalýzy. Čo sa však za týmto názvom skrýva, to už musí divák odhaliť sám počas predstavenia.

V utorok 22. novembra zavíta na Záhorie nitriansky súbor Starého divadla Karola Spišáka. V roku 2010 realizoval unikátny trojjazyčný projekt „Jánošík, Janosik, Jánošík“, ktorý vznikal v spolupráci Divadla Drak z Hradca Králové a Teatru Lalka z Varšavy. Projekt je unikátny aj tým, že okrem spoločnej trojjazyčnej inscenácie majú diváci možnosť vidieť aj jednotlivé inscenácie osobitne. V rámci Senickej divadelnej horúčky uvedie Staré divadlo svoju verziu príbehu o našom legendárnom zbojníkovi Jánošíkovi.

Po Shakespearovi sa na doskách objaví dielo ďalšieho svetového velikána. Divadlo Svatopluk z Hodonína sa predstaví s Gogoľovou hrou Ženitba. Ako už názov napovedá, dej sa bude krútiť okolo ženby. A verte, nebude to také jednoduché a všetko sa ešte riadne zamotá…

Divadlo Commedia z Popradu bude merať do Senice azda najdlhšiu cestu, no už v minulosti presvedčili, že dlhé hodiny za volantom sa na výkone ich hercov nijako neprejavili. Naposledy senickým divákom prezentovali hru Jozef a Mária od rakúskeho autora Turriniho, tentokrát sa predstavia hrou Sneh sa smial, až padal, ktorú napísal jeden z najznámejších bulharských spisovateľov Jordan Radičkov. Aj v tomto prípade sa môže publikum tešiť na dávku satiry, irónie, grotesky a láskavého humoru.

Záver divadelnej horúčky bude patriť domácemu Záhoráckemu divadlu, v spolupráci s divadelným súborom Svatopluk z Hodonína. Ak ste nestihli prvé uvedenia inscenácie Osudy jedného vinára, máte znovu možnosť pozrieť si túto trpkú komédiu o víne. Zažite spolu s divadelníkmi cestu napriek desaťročiami s postavičkou večného smoliara, ale zároveň výborného vinára Lojzka.

Zhrnuté a podčiarknuté – Senická divadelná horúčka s podtitulom „Chleba a hry“ ponúkne 7 komédií rozličného charakteru, kde sa okrem osvedčených mien svetovej scény objavia aj autorské projekty domácich tvorcov. Nechajme sa teda prekvapiť… Uvidíme sa v Senickom kulturáku!

Jozef Ovečka


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

Trnavské rádio Tak akorát 2024