Mínusové nočné teploty zasiahli začiatkom apríla väčšinu územia Slovenska. Ovocinári podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory nasadili na záchranu tohtoročnej úrody všetku techniku. Výstrahu pred ďalšími mrazmi zatiaľ pre najbližšie dni SHMÚ nepredpovedá.

Protimrazová závlaha, zdroj: SPPK

„Ochrana kvitnúcich ovocných stromov pokračovala už minimálne šiestu noc po sebe,“ povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Ovocinári sa na mrazy pripravujú každoročne

„Pracujeme nepretržite už niekoľko nocí po sebe. Nemáme na výber, ak chceme ochrániť profesionálne pestovateľské sady. Nechať ovocné stromy napospas prírode je výrazné riziko, ktoré sa už nevypláca,“ hovorí predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

Mínusové teploty vo vegetačnom období sťažujú poľnohospodárom prácu každý rok. S nákupom parafínových sviec niektorí začínajú už v januári, aby ich mohli v prípade potreby použiť. Okrem sviec používajú ovocinári aj protimrazovú závlahu.

Práve závlaha je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory najefektívnejšia: „Kvety stromov sú obalené ľadovou škrupinou, ktorá zabezpečujuje vyššiu teplotu vo vnútri pri kvete, ako bola vo vonkajšom prostredí.“

Protimrazové ochrany však stoja ovocinárov niekoľko tisíc eur za jedinú noc: „Investície sa pohybujú v závislosti od použitého materiálu a počtu brigádnikov v rozmedzí od 5 000 do 10 000 eur na jeden hektár a jednu noc.“

Parafínové sviece, zdroj: SPPK

Mrazy v najbližších dňoch byť nemajú

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zatiaľ nevydal žiadne ďalšie výstrahy pred mrazom vo vegetačnom období. Teploty sa majú na väčšine územia držať nad nulou, keď má prísť k otepleniu. Mrazy však môžu prísť aj v neskoršej fáze jari, tak ako tomu bolo aj minulý rok.

„Zatiaľ môžem povedať, že škody po doterajších mrazivých nociach nebudú vážne. Výpadky budú len mierne a zatiaľ stále máme nádej dopestovať dobrú a zdravú úrodu,“ podotkol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

„Po prvej fáze jarných mrazov prichádza v najbližších dňoch oteplenie. Ostražitosť našich ovocinárov však stále trvá a pri novej vlne studeného vzduchu sa počas chladných nocí do sadov vrátia nanovo,“ upozorňuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Marián Varga z Ovocinárskej únie Slovenska dodal, že nie je ľahké vypestovať kvalitnú produkciu. „Všetko je to o ľuďoch v sadoch a aj o vzdelávaní ovocinárov, aby vďaka novým poznatkom vedeli do pestovateľskej praxe aplikovať stále nové a účinnejšie postupy.“ 

Väčšie škody zatiaľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory hlásené neboli.

Ilustračný obrázok