Všetci vieme, že na púšťaní šarkanov je okrem super partie, dobrej nálady, samozrejme parádnych šarkanov, veľmi podstatné aj počasie. Napriek nie najpriaznivejším predpovediam sa naše občianske združenie Dúhovka rozhodlo neodložiť ŠarkanParádu a urobiť tak v sobotu 8.10.2011 radosť deťom z výroby a púšťania vlastných dúhových šarkanov.

Prípravy ŠarkanParády začali asi hodinu pred príchodom prvých detí. Pripravili sme pre deti miestnosť (v ZŠ Štúrova), kde sa uskutočnila tvorivá dielňa s názvom “Dúhový šarkan”. Rozložili sme papiere, nožnice, šnúry, lepiace pásky, paličky z bambusu, igelitové sáčky, krepový papier a ďalšie veci potrebné pre výrobu šarkanov. Pre deti sme pripravili aj malé kino – kde si mohli pozrieť náučné rozprávky Ovce.sk a Emka to vie od našich partnerov e-Slovensko a Prodynamik.

O 13:00 hod (teda podľa plánu) začali prichádzať prvé deti. Po ich privítaní dobrovoľníkmi z Dúhovky sme sa spoločne pustili do kreslenia, strihania, viazania, lepenia rôznorodých šarkanov. Deti v rámci tvorivej dielne vymaľovali svojich dúhových šarkanov, ktoré po dohode so ZŠ na Štúrovej ulici (na Juhu), budú tvoriť jesennú výzdobu školy. Po vymaľovaní šarkanov nás dobrovoľníci z Dúhovky naučili vyrobiť si vlastného šarkana. Vyrobilo si ho s pomocou dospelých každé dieťa. Potom sme si spoločne vyskúšali ako lietajú.

Počas tvorivej dielne deti pomáhali aj pri výrobe veľkého Dúhového šarkana. Niektoré deti ho vymaľovávali, iné zas strihali alebo lepili na ne rôzne ozdoby. Po dokončení Dúhového šarkana sme sa vybrali na blízke pole vyskúšať ako nám naše šarkany budú lietať.

A lietali! Lietali všetky a tým, ktorým sa z počiatku lietať nechcelo, tým sme pomohli rýchlymi úpravami priamo na poli.

Po “leteckej” prehliadke šarkanov sme ocenili deti za ich tvorivú prácu a fantáziu, ktorú prejavili počas ŠarkanParády. A verte, že bolo čo oceňovať. Časť tvorivosti detí si budete môcť všetci pozrieť na výstavke v ZŠ Stúrova, kde budú tieto práce vystavené. Ceny, ktorými sme potešili deti (tričká, pastelky, CD-čká, pexesá, balóny a nápoje) nám poskytli naši priatelia z rádia JankoHrasko.sk, z Česko-Slovenskej futbalovej akadémie a z organizácie Prodynamik. Ďakujeme!

V mene občianskeho združenia Dúhovka ďakujeme všetkým našim partnerom, rodičom, ale najmä deťom za ich pomoc, tvorivosť a chuť vytvoriť z jesenného dňa nevšedný zážitok.

Atmosféru ŠarkanParády si môžete pozrieť na tomto videu:

[youtube 3rzIu8cYJZ4]

Jozef Halcin


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

BM Salon EV