Rok čo rok v mesiaci október, ktorý už hýri farbami jesene, vyjadrujeme svoju úctu skôr narodeným občanom. Som presvedčená o tom, že si ju právom zaslúžia, i keď už majú o nejakú tú vrásku navyše a o pár vláskov menej, ale napokon, vďačíme im aj za život.

Staroba predsa nie je choroba, je to výzva! Výzva k tomu, aby sme nestrácali čas a boli na seba milší a jeden druhému opätovali svoj úsmev.

Dnes t. j. 13. októbra 2011 o 14:00 hodine, Dom kultúry v Senici pripravil pre seniorov a dôchodcov program s názvom „Čarokrásne melódie pre vás….“

Ja som sa vybrala do Domovu dôchodcov v Senici, kde som oslovila pár milých dôchodcov a položila som im zopár otázok.

Ste spokojní v tomto Domove dôchodcov?
Áno, sme celkom spokojní, personál je na nás milý. Okúpať nás okúpu, spodnú bielizeň nám tiež operú, ale s jedlom je to horšie. Je také chudobné a nedovarené, povedal jeden z dôchodcov.

Čo Vám tu najviac chýba?
Odpoveď bola jednoznačná. Peniaze nám chýbajú, ale to asi každému.

Ako sa k Vám správajú mladí ľudia? Máte s nimi nejakú dobrú, alebo zlú skúsenosť?
My si v prvom rade pomáhame tu medzi sebou. Ja do mesta veľmi často nechodím, ale všimol som si, že mladí starším pomáhajú. Aj tašku odnesú …

Čo robíte pre svoje zdravie?
Pofajčujeme. So smiechom odpovedali seniori. Doktori nám síce nadávajú, ale oni fajčia tiež. A chodíme sa poprechádzať do parku, veveričky popozerať. Musíme jednoducho vydržať. Dodal jeden zo seniorov.

Z čoho máte najväčšiu radosť?
Keď nás sem príde niekto navštíviť a niečo dobré nám prinesie. S úsmevom sa zhodli na odpovedi.

Máte nejaký recept na dlhovekosť?
S cigaretkou v ruke mi odpovedal jeden zo seniorov. Nefajčiť, ráno sa dobre najesť, na obed iba trošku, večeru dať nepriateľovi, dávať na seba veľký pozor a dobre sa obliekať, nie ako ja, že tu v tejto zime sedím v krátkom tričku, povedal so smiechom.

Posledná moja otázka bola, čo by ste odkázali mladým ľuďom?
Aby poslúchali, pracovali a aby nás zdravili, pretože to je slušnosť.

Týmto milým seniorom som popriala veľa zdravia a s úsmevom sme sa rozlúčili. Vážme si starších ľudí nie len v októbri, ale po celý rok. Nájdime si na nich čas, pekné slovo, alebo úsmev, pretože oni si to zaslúžia.

Dominika Piovarčiová


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota