Predošlé dva roky zaznamenali pestovatelia podpriemernú úrodu hrozna. Tento rok by ho však malo byť viac. Vplyv na to mala najmä chladnejšia jar. Hroznové bobule vo viniči tak dozrievali pomalšie.

„Slovenskí vinári už začali s predajom burčiaku. Tento rok kvôli počasiu nežiadali o výnimku pre skorší predaj, a tak sa nová sezóna výroba burčiaku začína štandardne od 15. augusta,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Tento rok by mal byť štandardný
Zber čaká najskôr odrodu Iršaj Oliver. Naplno sa zber hrozna a následná výroba burčiaku rozbehne až v septembri. Prvý predaj sa ale už v posledných dňoch začal.
„Kým vlani pre horúce počasie požiadali ministerstvo pôdohospodárstva o výnimku na predaj už od 1. augusta, tento rok hrozno dozrievalo o čosi pomalšie. Vinári a vinohradníci preto hovoria o štandardnejšom roku 2025,“ pokračuje Jana Holéciová.
Podľa SPPK je to rozdiel oproti predchádzajúcim dvom rokom. Vinohradnícka kampaň sa vtedy začala výrazne skôr pre včasné a rýchle dozrievanie hroznových bobúľ. Tento rok sa situácia neopakovala pre chladnejšie počasie.
„V týchto dňoch spúšťame prvé oberačky z odrody Iršaj Oliver. Reálne sa ale burčiaková kampaň začne až v septembri, kedy sa naplno začnú oberať odrody ako Veltlínske zelené, rízlingy a samozrejme neskôr Dunaj a Frankovka Modrá,“ uviedla výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Počasie plné extrémov
Tento rok pre výkyvy počasia zaznamenal komplikácie celý poľnohospodársky sektor, nie len vinohradníci. Chladnú jar striedalo dlhé obdobie bez zrážok a tropické teploty, ktoré zmiernili po mesiacoch až výdatné zrážky. Z hľadiska sucha je rok 2025 extrémnym a prekonal aj historický rok 2022.
„Zväz vinohradníkom a vinárov Slovenska očakáva v tomto roku vyššiu úrodu ako po ostatné dva roky, ktoré boli až 30 percent pod priemerom. Vinohradníci a vinári dúfajú, že tento ročník bude štandardný a podarí sa im vyrobiť okolo 30 – 32 miliónov litrov vína,“ hovorí Jana Holéciová.
Burčiak má navyše v legislatíve prísne podmienky. Označovať ho vinári môžu len ak je vyrobený z hrozna vypestovaného výlučne na Slovensku v danom roku. Predávať ho smú od augusta do decembra.
„Odporúčam, aby si spotrebitelia kupovali burčiak vždy u vinára, ktorý má dlhšiu kampaň a ktorý zároveň vyrába kvalitný produkt. To znamená aj to, že má pravidelný prísun čerstvého hrozna,“ dodala Jaroslava Kaňuchová Pátková.