Žigo opäť teší priaznivcov najrýchlejšej kolektívnej hry na svete. V zeleno – bielom opäť po roku s kapitánskym céčkom na drese a s číslom 24, hokejový kráľ Žigmund Pálffy.

Súťažný extraligový ročník 2011/2012 v ľadovom hokeji je obohatený o veľkú osobnosť nielen slovenského, ale i svetového hokeja. Hokejový génius, ani po rokoch nestráca svoj hokejový šarm. On to vie. Žigo hokej jednoducho hrať vedel a vedieť bude. On je už raz taký. Žigmund Pálffy je navýsosť hokejový, super športový. Spomínam si, ako mi môj ocko, ktorý Žiga trénoval futbal, vždy hovoril, že on by bol rovnako skvelý a geniálny futbalista, že by mal aj vo futbale vynikajúcu kariéru. On je jednoducho už taký hráč, on už je taký športový fenomén. Žigo je len jeden a je to hokejový Žigo. A môžeme si to opäť užiť, skalický hokejový odchovanec, hokejový Majster sveta je platnou súčasťou prvého A. tímu HK 36 Skalica. Odmakal so svojimi spoluhráčmi celú letnú prípravu, odohral dva prípravné zápasy na domácom ľade a svoje áno so svojím materským klubom korunoval ofi ciálne podpisom zmluvy na jednu sezónu vo štvrtok 15.9.2011. Hokejová ikona Skalice sa podelila o dojmy a pocity, aké má z hokeja a zodpovedala aj na množstvo iných otázok.

Žigi, naskočil si opäť do hokejového kolotoča, prvý zápas na domácom ľade bol víťazný proti Trenčínu, aké to bolo pre teba? A gratulujem k návratu na slovenské klziská.
Ďakujem. Vyhrali sme prvý zápas na domácom ľade, čo bolo veľmi dôležité, aby sme si spravili takú pohodu a ono sa nám to podarilo. Prvé zápasy to ešte nebolo ono v obrannej hre a také góly, čo sme dostali, to sa nesmie stávať. Je pravda, že začiatky sú vždy ťažké pre mladých hráčov, ktorí nastupujú do extraligy a je tam nervozita. Človek nevie, kam sa má postaviť, ešte to tam nie je také to zápasové. Pred extraligou sme v podstate desať dní nehrali zápas, čiže je to úplne niečo iné, keď trénuješ a keď hráš zápas. Ale chalani sa super aklimatizovali a je dobré, že smevyhrali prvý zápas doma. Človek si zase musí trošku zvykať v mojom prípade po tom roku, ale od zápasu k zápasu dúfam, že to bude lepšie. A trošku s Tiborom Višňovským a René Školiakom musíme lepšie pracovať na puku v tretine a musíme si hlavne zvyknúť na seba. Treba využívať každú šancu. Do budúcnosti hlavne presilovky musia byť ešte lepšie, lebo tam sa budú rozhodovať zápasy.

Ako sa ty cítiš v skalickej partii a ako sa ti hrá?
Ešte to nie je ono, tie nohy musia byť lepšie, treba zlepšiť nohy. Chcem pomôcť tomuto tímu, lebo sú to mladí chalani, nemajú toľko skúseností, a keď sa dostanú do nejakých problémov, že sa začne prehrávať náhodou, tak je psychika ešte na tom horšie. Lepšia nálada je, keď sa vyhrá, keď sa zamaká doma. Vlasto Lakosil nás drží, tamje tiež tá 80% – ná dôležitosť. A v skalickej partii sa cítim dobre. Sú to mladí chalani, ktorí sú perspektívni do budúcnosti a je vynikajúce, že sú takí draví, ukázali to už aj v prípravných zápasoch. Je dôležité, aby si chalani počas sezóny rozložili sily, lebo sezóna bude dlhá a od prvého až do posledného zápasu sa musí hrať, takže netreba mať nejaké veľké oči.

A čo fanúšikovia?
Verím, že ich príde ešte viac. Je to ich vôľa, napokon každý má svoje problémy, svoju prácu a dúfam, že sa to bude zlepšovať. Myslím si, že Skalica si zaslúži veľa divákov.

Akú máš motiváciu v tejto sezóne Žigi?
Motivácia stále je, lebo hokej mám rád. Ono sa to nedá iba tak skončiť s hokejom, lebo človek to hrá celý život a rok som stál a v podstate mi to chýbalo. Motivácia bola už počas letnej prípravy, dával som tomu všetko. V letnej príprave som s chalanmi behal, posilňovali a tá motivácia stále je. Pokiaľ tam bude motivácia, chuť a zdravie, tak myslím, že nie je o čom. Nemusím sa dáko v hre premáhať, len som dlhostál a koordinácia ešte nie je ono a človek nevie, kde sa má postaviť a je to trošku na mne asi aj vidieť, a to aj jednoznačne priznám, takže musím sa zlepšovať a zlepšovať.

Aký je skalický tím v porovnaní s tým spred dvoch rokov, keď si naposledy hral?
Sú to mladší hráči. My hráme na štyri päťky, čo je vynikajúce, lebo sezóna je dlhá. Každý dostane šancu a to je super. Treba tých mladých posúvať dopredu a proste nech sa v týchto kľúčových zápasoch ukážu a už potom oni vedia, čo budú robiť ďalej.

A vidíš v tíme aj dáky talent?
Určite sú tu talenty, Obdržálek je talent, aj Konečný, veď to sú super chalani. A sú tam aj viacerí, to nebudem teraz menovať, ale musia sami na sebe pracovať. Ivan Jankovič je dobrý hráč, ale musí na sebe pracovať, takže budeme sa mu snažiť pomáhať, aby vyrastal, lebo hokejisti chýbajú a do budúcnosti hráčov potrebujeme. Človek nemôže vylúčiť, že chalan zo Skalice môže ísť do reprezentácie. Takže určite, keď bude hrať dobre túto sezónu, tak tréneri Oremus s Vújtkom mu dajú šancu a môže sa ukázať.

A čo teda Žigi ty a reprezentácia Slovenska?
Reprezentácia už nehrozí, už som skončil po olympiáde a ja si myslím, že tam už musí byť priestor pre mladých, to jednoznačne, musia hrať mladší hráči a ukázať sa.

Ako sa cítiš, koľko si trúfaš ešte hrať?
Ešte dvadsať rokov (úsmev), ako Gordie (Gordon) Howe hral ešte v päťdesiatpäťke. Ale nie, to ešte ťažko povedať, to nemôžem teraz povedať, ale ako hovorím, keď bude to zdravie a tá chuť, tak jednoznačne: prečo nie. Ja som teraz v Skalici a sústredím sa na sezónu v Skalici.

Čo by si si tak poprial Žigi do toho hokejového života?
Hlavne zdravie, vieš. Zdravie je najdôležitejšie pre hokejistu, a keď bude to zdravie a tá chuť, ktorá jednoznačne musí byť, tak to bude určite fantastické.

Tvoja osobná ambícia na túto sezónu a s tímom?
Moja osobná ambícia je vždy najbližší zápas. Do každého zápasu treba ísť vyhrať a jednoznačne tím, celý mančaft chce ísť do play off.

Ďakujem Žigi za rozhovor a veľa šťastia.

A ako sa na kapitána patrí, ide príkladom. Čo zápas, to dáky bodík do produktivity, tridsať deväťročný (5.5.1972) Žigmund Pálffy je už raz taký. Žigo síce ešte nie je so svojou hrou úplne spokojný, ale na svojom osobnom konte mu body do kanadského bodovania pekne pravidelne pribúdajú. Hrá s chuťou, ako sme uňho zvyknutí a radi sa aj na jeho hokejový kumšt pozeráme. Lenže Žigo je Žigo a Žigo je predovšetkým tímový hráč a na to vždy apeluje, zbožňuje víťazstvá a v mladom skalickom kolektíve sa ako najstarší hráč s najbohatšími hokejovými skúsenosťami cíti perfektne. „Keď vidíš orla, vidíš časť Génia. Zdvihni hlavu!“ (William Blake) Veľa zdaru, šťastia zeleno – bieli a peknú hokejovú sezónu!

Mgr. Monika Kušnierová


.
Toto je čítané

Senickej detskej pohotovosti hrozí od júla zatvorenie

Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej…

Lakovanie a Pieskovanie