Tretí novembrový deň škôlkarov z MŠ Moravský Sv. Ján bol niečím nezvyčajný a pestrý. V doobedňajších hodinách navštívili MŠ hostia a to členovia PZ Moravský Sv. Ján.

Doviedli si so sebou aj pomocníka a verného priateľa človeka –psíka. Poľovníci doniesli deťom ukázať malý krmelec, trofeje, obrázky zvierat, ďalekohľad, plody , ktorými sa zvieratá živia. Toto všetko doplnili rozprávaním o prírode, zvieratách, o tom ako sa správame k prírode a samotným zvieratám. Zaujímavé rozprávanie doplnili ukážkou práce poľovníckeho psa. Deti obdarovali ujov poľovníkov darčekmi a potleskom.


To však nebolo všetko. Zavŕšením dňa bol lampiónový sprievod, ktorý sa začal o 17.hod. od MŠ. Pochod Svätojánskych svetielok, ktorý sa stáva už pomaly tradíciou, zaplnil jeden obyčajný večer pracovného dňa.

A tak akoby mávnutím čarovného prútika, teda pardón, čarovného lampiónika ,sa z obyčajného večera stal neobyčajný. Ja verím tomu, že všetky deti, ktoré išli so svojimi rodičmi, starými rodičmi na tento večer nezabudnú. Lebo deti vnímajú atmosféru okamžiku oveľa intenzívnejšie ako my niektorí dospelí. Pomocou zmyslov si dokážu zafixovať príjemné prežitky na dlhé roky, hoci sa o to ani neusilujú, ale len voľne ich prijímajú. Niekedy sa tieto pocity vyplavujú z podvedomia a koľkokrát už dospelým ľuďom vie takýto prežitok pohladkať jeho ubolené Ja.


Ďalej: Pozrite si fotogalériu na FACEBOOK stránke obce


Dôležitým prínosom je aj fakt, že skupina ľudí sa prejde „spolu“, jeden vedľa druhého pri blikajúcich svetielkach. Touto vetou som vás chcela doviesť k tomu, aby ste sa zamysleli nad tým, ako často sa prejdeme na čerstvom vzduchu so svojimi deťmi, alebo ako často sa stretneme s inými ľuďmi. Je to čoraz menej , čo je veľká škoda pre nás. Na jeseň, kedy sa rozpukávajú puzdierka orechov a gaštanov, s ľuďmi je to práve naopak. Zapuzdruvajú sa ( a teraz vôbec nemyslím zimné kabáty) a vzďaľujú sa jeden druhému. A práve jednou z myšlienok tejto akcie učiteliek MŠ Moravský Sv. Ján je pokúsiť sa o zblíženie ľudí. A musíte uznať, že to je ,zvlášť v dnešnej dobe krásna myšlienka. Ak sa to len troška podarilo , stálo to za to.

Všetkým by som touto cestou chcela poďakovať, ktorí sa nechali viesť našou myšlienkou, spravili niečo pre svoje deti, pre seba, pre druhých. Chcela by som poďakovať i pánovi starostovi Emrichovi, ktorý nás tiež podporil svojou účasťou. Svetielkový pochod sa zakončil v KD, kde deti vystúpili s krátkym programom a na záver si pozreli filmové predstavenie .



Krásnu, farebnú jeseň, plnú úsmevov, slnka a blízkosti človeka Vám všetkým želá V. Gajdová

Foto: Jakub Matejovič, Matej Hajdin


.
Toto je čítané

Senickej detskej pohotovosti hrozí od júla zatvorenie

Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej…

Trnavské rádio Tak akorát 2024