V sobotu dňa 05. 11. 2011 sa v Kežmarku konal prvý ročník „Kežmarskej Grand Prix o Pohár primátora mesta Kežmarok„ v naturálnej kulturistike mužov a fitness žien. Ako meteor na tejto súťaži zažiaril rodák z Moravského Svätého Jána, nováčik na pódiu naturálnej kulturistiky, Lukáš Kujan.

Muži 180 cm – Lukáš Kujan druhý z ľava

V dobre obsadenej kategórii mužov do 180 cm sa umiestnil na vynikajúcom treťom mieste. Každá kategória súťažila v dvoch základných disciplínach: prvá – svalový rozvoj predstavovalo 8 druhov postojov a druhá – voľná zostava s hudobným doprovodom . Nad regulérnosťou súťaže dohliadalo a pretekárov bodovalo 5 rozhodcov. Gratulujeme k úspechu.

Tu je krátky rozhovor s úspešným borcom Lukášom Kujanom:
Aké sú Tvoje dojmy, pocity z prvého vystúpenia na verejnosti a z dosiahnutého umiestnenia?
Je to skvelý pocit, zadosťučinenie , radosť, lebo máloktorému nováčikovi sa podarí hneď na prvom vystúpení stáť na stupni víťazov.

Určite sme všetci prekvapení z pojmu naturálna kulturistika – vysvetli nám o čo ide.
Je to pomerne mladá športová disciplína, kde sa svalová hmota naberá tvrdým tréningom , stravou , ale bez škodlivých podporných látok ako sú napr. steroidy, hormóny….

Čo , alebo kto Ťa k tomuto športu priviedol?
Športujem od malička. Ako všetci chalani začal som s futbalom, hokejom . K naturálnej kulturistike som sa dopracoval sám , pritiahlo ma k nej hlavne to , že je to „čistý šport“ pri ktorom si človek neničí zdravie zakázanými látkami len preto , aby dosiahol úspech.

Ako dlho sa venuješ tomuto športu?
S posilňovaním som začal asi v pätnástich rokoch , doma , v pivnici viac než amatérsky. Vážnejšie a riadne sa venujem naturálnej kulturistike posledné dva roky.

Iba dva roky a už takýto úspech? Kto Ťa usmerňuje , vedie , učí v tréningu a v príprave na súťaže?
Som v podstate samouk , doteraz nie som organizovaný v žiadnom športovom klube . Znalosti a informácie čerpám z internetu , časopisov a odbornej literatúry. Kulturistika je vlastne o sebapoznávaní, pochopení možností , schopností a potrieb vlastného tela.

Máš svoje športové vzory?
Ako väčšina začínajúcich cvičencov aj ja som mal prvého Arnolda Schwarzenegera. Ale samozrejme doba je iná , reálne vzory pre mňa predstavujú slovenskí reprezentanti v naturálnej kulturistike.

Každý vážnejšie robený šport vyžaduje určité financie . Ako je to u Teba?
V mojom prípade nie finančne až tak náročné náradie a výstroj, ale väčšinu mojich príjmov pohltí strava. V predsúťažnej príprave je stravovací režim veľmi špecifický a obzvlášť náročný na financie.

Máš sponzorov?
Doteraz som vystačil s vlastným zárobkom. Avšak čím vyššie ciele chce človek dosiahnuť, tým je potreba financií väčšia. Preto aj môj ďalší vývoj a postup nebude bez sponzorov možný. V najbližšej budúcnosti sa začnem obzerať po možných sponzoroch.

Vravel si, že náradie nie je finančne náročné. Nebodaj cvičíš stále doma v pivnici?
Samozrejme nie. K dobrým výsledkom patrí aj dobré náradie. To mi v súčasnosti poskytuje v plnej miere Fitness Klub – Jány v Moravskom Svätom Jáne.

Aké špecifiká má príprava na súťaž a ako dlho si sa pripravoval na svoju prvú súťaž?
Na svoju prvú súťaž som sa pripravoval pol roka. Okrem tvrdého tréningu v posilňovni bola súčasťou prípravy aj prísna diéta na dosiahnutie váhového limitu.

Poraď možným nasledovníkom kde a ako začať.
Myslím si , že dnešní začiatočníci nemusia začínať doma v pivnici , lebo skoro v každej väčšej obci alebo meste je dobre vybavená posilňovňa. Treba mať len chuť a pevnú vôľu a výsledky sa dostavia. A ešte jedna rada. Nedajte nič na reči pochybovačov, lenivcov a závistlivcov. Vaše úsilie bude raz zúročené.

Kežmarok bola prvá lastovička, aké máš plány a ciele do budúcnosti?
Mojim najbližším cieľom je účasť na Majstrovstvách Slovenska 2012, ktoré budú v máji. Už teraz začínam s prípravou. Čo peinesie budúcnosť? Uvidíme. Na dlhodobé ciele si zatiaľ netrúfam.
Na záver by som chcel poďakovať za podporu celej mojej rodine, najmä mame a otcovi, priateľke Sabinke, priateľom z posilňovne a samozrejme všetkým, ktorí mi fandili a fandia.

Záhorácky fanklub

S Lukášom Kujanom sa zhováral Ing. Vladimír Škrabák

Viacej o naturálnej kulturistike na www.ssnkf.sk.


.
Toto je čítané

Senickej detskej pohotovosti hrozí od júla zatvorenie

Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej…

Lakovanie a Pieskovanie