Správu budeme priebežne aktualizovať! Hladina rieky Morava stále stúpa. Vo Vysokej pri Morave hladina rieky Morava prekročila hranicu 600 cm. Kompa v Záhorskej Vsi nepremáva a most do Rakúska v Moravskom Svätom Jáne je zatvorený.

sobota 8.6. 7:30h | Most do Rakúska je otvorený, kompa stále nepremáva
Kompa v Záhorskej Vsi pre vysokú hladinu rieky Morava stále nepremáva. Most do Rakúska v Moravskom Svätom Jáne je už otvorený.

piatok 7.6. 7:30h | Rieka Morava klesá, hrádza vo Vysokej pri Morave vydržala
Rieka Morava začala vo štvrtok večer klesať. Hrádza vo Vysokej pri Morave vydržala. Most cez rieku Moravu v Moravskom Svätom Jáne je zatiaľ zatvorený.

štvrtok 6.6. 16:30h | Vo Vysokej pri Morave spevňujú múr kamennej hrádze
Počas celého doobedia spevňujú vo Vysokej pri Morave popraskaný múr kamennej hrádze, aby zabránili presakovaniu a následnej hrozbe pretrhnutia hrádze. “Najhoršia situácia nás čaká o polnoci. Po pretrhnutí hrádze by skončili 3/4 obce pod vodou. Voda by zasiahla cca 1500 obyvateľov.” povedal v rozhovore starosta obce Dušan Dvoran. Situáciu aj naďalej sledujeme.

Foto: Kubo Matejovič

Ďalej: Fotoreport z aktuálnej situácie vo Vysokej pri Morave

štvrtok 6.6. 14:00h | Pri Zohore spevňujú kanál Malina
Pri Zohore spevňujú vodohospodári breh kanálu Malina. Podla posledných informácií hrádza nepresakuje. V prípade pretrhnutiu hrádze by kanál Malina zaplavil Vysokú pri Morave z opačnej strany ako rieka Morava.

Foto: Radoslav Novoveský

štvrtok 6.6. 12:10h | Najhoršia situácia bude o polnoci
“Cez popraskaný múr kamennej hrádze, z roku  1940-44, začala presakovať voda. Situáciu sa snažíme stabilizovať, aby nemuselo prísť k evakuácií obyvateľstva. Najhoršia situácia nás čaká o polnoci. Po pretrhnutí hrádze by skončili 3/4 obce pod vodou. Voda by zasiahla cca 1500 obyvateľov. Verím, že to zvládneme. Množstvo ľudí pieskuje a spevňuje hrádzu. Kapacita ľudí zatiaľ stačí. Krízové riadenie sa z Malaciek presunulo do Vysokej pri Morave. Verím, že v priebehu hodiny budeme mať situáciu pod kontrolou.” povedal v rozhovore starosta obce Vysoká pri Morave Dušan Dvoran pre TA3 (o 12:00h).

štvrtok 6.6. 12:05h | Potok Malina začína presakovať v obci Zohor
Potok Malina v obci Zohor už  začína presakovať. Jedna strana sa nestihla pripraviť na povodeň. Je to tam kritické.” informovala nás čitateľka Katarína Mackovičová.

štvrtok 6.6. 12:00h | Polícia uzaverela okolie hrádze vo Vysokej pri Morave
Aktuálne nabáda polícia všetkých na opustenie hrádze. Priesak odstraňujú hasiči.

Foto: Martin Kavický

štvrtok 6.6. 11:30h | V obci Vysoká pri Morave vyhlásili núdzový stav
Dnes o 10:00h bol v obci Vysoká pri Morave vyhlásený núdzový stav.  Rieka Morava začla v obci pretekať cez kamennú hrádzu. Obyvatelia si majú prichystať veci (jedlo+oblečenie) aspoň na cca 72 hodín, aby boli v prípade pretrhnutia a evakuácie pripravení. Informovala nás naša čitateľka Slávka Goldschmidtová.  Podľa informácii sa zvažuje odstrelenie kanála Malina pri Zohore, aby nebol ohrozený zdroj pitnej vody. V tomto prípade sa bude valiť voda na Vysokú pri Morave.

Foto: Radoslav Radon Novovesky

štvrtok 6.6. 10:30h | Polícia monitoruje situáciu v blízkosti Moravy
“Polícia neustále vykonáva monitorovanie situácie na celom území Trnavského kraja, obzvlášť v blízkosti riek Dunaja a Moravy, tak aby sme v prípade potreby boli nápomocní pri ochrane života, zdravia a majetku občanov.” povedala pre Záhorí.sk policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

štvrtok 6.6. 7:00h | Cez Záhorie sa do Rakúska už nedostanete
Hladina rieky Morava stále stúpa. Vo Vysokej pri Morave hladina rieky Morava prekročila hranicu 600 cm. Kompa v Záhorskej Vsi nepremáva a most do Rakúska v Moravskom Svätom Jáne je zatvorený. V Malackom okrese je na rieke Morava vyhlásený 3.stupeň povodňovej aktivity, v okrese Skalica 2.stupeň a v pre okres Senica platí 1.stupeň povodňovej aktivity.


Dopravná nehoda na ceste k mostu do Rakúska v Moravskom Svätom Jáne. Viacero vodičov sa na ceste otáča. Foto: Peter Mračna

Ďalej: Sledovali sme situáciu v stredu 5.6.

 


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Lakovanie a Pieskovanie