Cieľom akcie je dať do povedomia účastníkov cestnej premávky, najmä vodičom motorových vozidiel, aj nevidiacich chodcov a funkcie bielej slepeckej palice.

Deň bielej palice. Ilustračné foto: Únia nevidiacich
Deň bielej palice. Ilustračné foto: Únia nevidiacich

Zrakovo postihnutí ľudia mávaním bielej palice pred priechodom, naznačujú úmysel prejsť na druhú stranu cesty. Biela palica je symbolom nevidiacich a slabozrakých ľudí. Je pomôckou pre samostatný a bezpečný pohyb nevidiaceho človeka. Upozorňuje vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky na prítomnosť osoby vyžadujúcej si zvláštnu pozornosť.
Počas preventívnej dopravnej akcie budú príslušníci Policajného zboru  zabezpečovať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, súčasťou ktorej budú aj chodci so zrakovým postihnutím. V zmysle § 4 ods. 1 písm. e/ zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám.

Akcia sa v skutoční v stredu (15.10.) v Malackách pri obchodnom dome v smere na Veľké Leváre, v Senici na ulici Sotinská a v Skalici na Mallého ulici pri Lidli.

Záhorí.sk informovala policajné hovorkyne Zuzana Mišovičová a Martina Kredatusová.

 


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota