Polícia vyšetruje dopravnú nehodu z minulého týždňa, ktorej účastníčkou bola chodkyňa. Nnehoda sa stala v nedeľu (26.10.) o 17.40 h na ceste prvej triedy v úseku Radošovce-Holíč (okr. Skalica).

dopravna_nehoda_radosovce_holic

Auto viedol 24 ročný vodič a zrazil chodkyňu, ktorá prechádzala cez priechod pre chodcov. 76 ročná chodkyňa prechádzala cez priechod z pohľadu vodiča z ľavej strany, pričom auto ju zachytilo ľavou prednou časťou. Pani utrpela úraz, z ktorého sa bude liečiť asi šesť týždňov. Dychová skúška na alkohol u vodiča bola negatívna, chodkyni bola odobratá krv na rozbor. Mladý vodič je podozrivý z porušenia zákona o cestnej premávke, ktorý uvádza, že vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť. V tomto prípade polícia začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví.

Polícia apeluje na mladých vodičov, ktorí nemusia mať ešte dostatok skúseností, aby jazdili opatrne a v zmysle predpisov. Pred každým priechodom pre chodcov sa riadne treba presvedčiť, či po ňom neprechádzajú osoby. Ak vidíme, že auto vo vedľajšom jazdnom pruhu zastavilo pred priechodom, malo by to signalizovať vodičovi vo vedľajšom pruhu, že na ceste môžu byť chodci. Stret chodca s autom neraz býva fatálny a pomalším a bezpečnejším spôsobom jazdy sa takýmto problémom môžeme vyhnúť. Chodcom pripomíname, že aj pre nich platia ustanovenia zákona o cestnej premávke a musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich áut. Cez cestu nemajú prechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na cestu, ani na priechod, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich áut nemôže cez cestu bezpečne prejsť. Okrem toho pripomíname zásadu vidieť a byť videný. Nezabúdajte na reflexné prvky, ktoré sú chodci povinní používať, ak sa za zníženej viditeľnosti pohybujú po ceste.

Záhorí.sk informovala policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

 


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

BM: Ustekana sobota