Malacky už urobili prvé reálne kroky na redukciu vonkajšej reklamy (bilbordy a reklamné tabule). Najviditeľnejším dôkazom je fasáda športovej haly Malina, kde z pôvodných troch veľkých reklamných plagátov zostal už iba jeden.

Foto: Stanislav Osuský
Foto: Stanislav Osuský

Mesto nepredĺžilo nájomné zmluvy na reklamy umiestnené na stĺpoch verejného osvetlenia a zábradliach, čím sa odstránilo asi 80 kusov. Vypovedané boli aj zmluvy na veľké reklamné stavby – bilbordy, z ktorých vlastníci dobrovoľne odstránili dva.

„Ďalších 9 je predmetom súdnej žaloby na vypratanie pozemku, keďže vlastníci nerešpektovali výzvu mesta na ich odstránenie. Mesto sa bude následne snažiť urobiť poriadok aj s reklamami na súkromných pozemkoch, pretože podľa aktuálneho znenia stavebného zákona podliehajú stavebnému konaniu,“ povedal primátor Malaciek Juraj Říha.

Tzv. vizuálny smog sa v meste vyskytuje takmer na každom kroku vrátane stĺpov verejného osvetlenia, plotov či trávnatých plôch. Občas sa v meste objaví aj nelegálna reklama vo forme jednoduchých tabuliek zapichnutých do zeme alebo trávnika pozdĺž ciest a chodníkov.

Juraj Říha: „Neregulovaná reklama prekáža aj našim obyvateľom. Cez portál Odkaz pre starostu sme dostali upozornenie na nelegálnu reklamu, ktorú sme už odstránili.“

Odstránenie vonkajšej reklamy bude znamenať určitý výpadok v príjmoch mestského rozpočtu, avšak podľa primátora je to cena za krajšie mesto. Náhradné zdroje financií sa budú hľadať inde.

Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta Malacky


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024