Keď sa chce, všetko sa dá a to aj v prípade zdravého životného štýlu, dnes veľmi populárneho fenoménu, ktorý najviac rezonuje u mladých ľudí. Ak si aj vy radi potrpíte na kvalitné produkty, nemusíte chodiť ďaleko. Na Záhorí je veľa alternatív, lokálnych firiem a práve jednu z nich vám dnes predstavíme.

Zelená oáza je projekt mladej rodinky z Kútov, rodinná firma, ktorá si začala budovať svojich stálych zákazníkov z okolitej komunity najmä vďaka chutným smoothie nápojom. Záujem zo strany ľudí rástol a dnes sa môžu pochváliť aj vlastným e-shop-om, kde sú na výber zdravé krekry, sušené ovocie, oriešky a mnoho ďalších výrobkov surovej stravy. A keďže správny obchodník predáva len to, čo mu samotnému chutí, Dáška s manželom sú tým pravým príkladom! A nielen oni, aj ich deti s radosťou konzumujú zdravé dobroty a robia tak pre svoje telo to, čo si zaslúži!

 

Zelená oáza je rodinná firma zaoberajúca sa výrobou zdravých raw produktov, smoothies a ďalších surovín, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Myslím si, že téma zdravého životného štýlu je dnes veľmi moderná. Aký máš názor na to ty?
Ľudí k takémuto životnému štýlu privedú zvyčajne nejaké zdravotné problémy. Nájdu sa síce aj výnimky (napr. môj manžel), pre ktorých je zdravá strava prirodzená a uprednostňujú ju pred konvenčnou stravou. Mladí ľudia sú viac naklonení k zmene a neboja sa experimentovať. Myslím si, že to majú na rozdiel od staršej generácie trochu ľahšie, pretože si vedia veľa informácií nájsť na Internete (aj keď často protichodných), no a navyše ich telá nie sú tak navyknuté na určitý druh stravovania, mladý organizmus sa skôr prispôsobí. Nenechajú sa hneď odradiť rôznymi detoxikačnými reakciami tela.

Aké boli začiatky tejto rodinnej firmy?
Bolo to spontánne. Ráno sme si robievali zelené smoothie a manžel si to brával do práce. Vzbudil u kolegov pozornosť, čo za „burčiak“ si to nosí. Keď ochutnali, boli prekvapení, aké je to chutné a keď im manžel porozprával, z čoho to je a na čo je to dobré, chceli skúsiť tiež. A tak sme začali robiť niekoľko litrov smoothie naviac – pre kolegov. Dobré veci sa rýchlo šíria a za nejaký čas to začalo byť ráno časovo neúnosné (smoothie mixujeme vždy ráno, aby to zákazník dostal čo najčerstvejšie). Tak sme sa rozhodli založiť si firmu.

Odkedy si sa začala venovať zdravej strave ty a čo ťa k tomu priviedlo?
Všetko začalo mojimi zdravotnými problémami pred niekoľkými rokmi. Keď mi nasadili kortikoidnú liečbu, lekárka mi oznámila, že je to na celý život. Ja som sa rozhodla tento lekársky verdikt zmeniť. Nekonečné googlenie a skúšanie rôznych alternatív ma priviedlo až k surovej strave. Spočiatku som tieto informácie schválne prehliadala, pripadalo mi to úplne extrémne a neverila som, že by to mohlo mať takú silu. A už vôbec som si nevedela predstaviť jesť len „ovocie a zeleninu“, ako som to v tom čase vnímala. Rada som si pochutnávala na dobrom jedle a ničoho som sa nechcela vzdať. Toľko sa mi to však pri mojom hľadaní plietlo do cesty, až som si povedala, že to skúsim. Pol roka som sa striktne držala surovej stravy, neskôr som si príležitostne dala aj niečo varené. Aj keď moje telo reagovalo všelijako a bruško som mala väčšinou také nafúknuté ako mamička v piatom mesiaci, vydržala som. V súčasnosti jem prevažne surovú stravu, ale nebránim sa zdravým vareným alternatívam, okrem mäsa. Telo si zvyklo, už ma nenafukuje. Viac než dva roky som bez kortikoidov, všetky zdravotné problémy odišli a to je najlepší výsledok, aký som si mohla želať.

Zdravej výžive podľahla celá tvoja rodina vrátane detí. Ako sa vám po tomto rozhodnutí zmenil život?
Manžel sa k surovej strave pridal okamžite a s nadšením. Pre mňa to bola otázka času a vytrvalosti, kým som si zvykla, dlho ma lákali bežné jedlá. U deti som na nič netlačila, len som im raňajky vymenila za ovocie, ktoré som lákavo naservírovala (spočiatku napr. pokvapkala roztopenou čokoládou), takže to vyzeralo ako dezert. Naďalej im varím, ale mäso zriedkavo, mlieko som vymenila za rastlinné (chvíľku trvalo, kým si zvykli na inú chuť, ale teraz im už chutí viac ako kravské), múku som vymenila za špaldovú a pod. Do ničoho ich nenútim a keď majú chuť na varenú klobásku, či pizzu, tak im to doprajem. Cestu si musia vybrať sami a ja im môžem ísť len príkladom. Nič nezakazujem, nevnucujem. No sami zisťujú, najmä na dovolenkách, aká je bežná strava ťažká a že sa cítia po nej horšie. Dávam im na výber. Viem, že ľudské telo je rozumné a skôr či neskôr si vyberie, čo je pre neho vhodnejšie. Chce to však čas, zmena neprebehne za týždeň ani za mesiac. No som presvedčená, že čo vidia deti doma, k tomu budú aj v budúcnosti viac naklonené. Často zvedavo ochutnávajú a veľa sa pýtajú.

Poďme však k – zelenej oáze. Ktoré produkty ponúka zákazníkom?
Našim hlavným produktom je zelené smoothie, ktoré dovážame denne čerstvé do vybraných firiem. Popri smoothie sa u zákazníkov objavil záujem aj o iné zdravé produkty, tak sme si spravili e-shop, kde si môžu objednať moje výrobky, sušené ovocie, oriešky a niekoľko ďalších zdravých produktov surovej stravy.

Z akých surovín pripravuješ tieto produkty?
Smoothie je nápoj zložený z listovej zeleniny a ovocia. Obsahuje asi 2/3 listovej zeleniny, pretože tá je dôvodom, prečo piť zelené smoothie. Samotná by nám však veľmi nechutila, preto pridávame ovocie na ochutenie. Sila zelených smoothies spočíva v spustení prirodzených mechanizmov čistenia cholesterolu, tuku a toxínov z tela – čím dochádza k zlepšeniu fyzického, ale aj mentálneho a spirituálneho života človeka. Na výrobu krekrov, chrumkavých vločiek, semienok, či orieškov, používam suroviny prevažne v bio kvalite. Výrobky neprechádzajú tepelnou úpravou, sú sušené pri nízkych teplotách do 40 stupňov, takže v nich ostávajú zachované všetky živiny. Na sladkosti sa veľmi neorientujem, snažím sa ľuďom ponúkať alternatívu „bežnej stravy“.

Koľko máte v súčasnosti zákazníkov a ako dlho trvá, kým vybavíš všetky objednávky?
V súčasnosti máme jednu firmu v Bratislave (približne 50 zákazníkov) a niekoľko zákazníkov z Kútov a okolia. Niekoľko ďalších firiem prejavilo o smoothie záujem, ale ešte dolaďujeme logistiku, tak to musí počkať. Pracujem priebežne celý deň, veľa času zaberá administratíva okolo firmy, výroba sušených krekrov, či orieškov, trvá niekoľko dní. Samotné mixovanie smoothie zaberie približne 3 hodiny. S týmto nám pomáha kvalifikovaný kamarát. Technické veci rieši manžel, čo je popri zamestnaní pomerne vyčerpávajúce, a tak bývajú naše večery pracovné, často do neskorých hodín.

Orientujete sa na priamy kontakt so svojimi zákazníkmi a na okolitú komunitu. Aké sú v súčasnosti zákaznícke reakcie? Zmenilo sa niečo od toho, ako ste začínali?
Reakcie zákazníkov sú veľmi pozitívne, najmä u mladšej a strednej generácie. Starší ľudia si na zmenu zvykajú ťažšie, ale napríklad moji rodičia, už niekoľko rokov pijú zelené smoothie a cítia sa omnoho lepšie, upravil sa im cholesterol aj tlak. Čo oceňujú najviac, je podstatné zvýšenie imunity a s tým súvisiaca vynikajúca odolnosť voči jesenným a zimným virózam. Na výrobu smoothie používame kvalitný vysokootáčkový mixér, aby telo vedelo vstrebať živiny (musí sa narušiť bunková stena zelených rastlín).Vždy nás veľmi poteší, ak si náš zákazník takýto mixér zakúpi a začne si mixovať nápoje doma sám. Nesmútime za zákazníkom, chceme šíriť dobrú vec a keď sa to u niekoho ujme, teší nás to. Ale máme aj stálych zákazníkov, pre ktorých je skrátka jednoduchšie si to u nás objednať, ako nakupovať čerstvú zeleninu, čistiť, umývať, vymýšľať kombinácie…Väčšinou sa jednotlivcovi nepodarí dosiahnuť takú pestrosť ako u nás, keďže zeleninu denne obmieňame.

Koľko trvá, kým objednané výrobky doručíte svojim zákazníkom?
Smoothie doručujeme do niekoľkých hodín od výroby. Ostatné výrobky väčšinou na druhý deň, ak ich doručujeme osobne. Niekedy sa stane, že niečo na sklade nemáme, tak to môže chvíľu trvať.

Na stránke zelenaoaza.sk ponúkate nielen rôzne výrobky, ale aj články a vlastné recepty. Ako často skúšaš nové recepty a píšeš tieto články? Popri rodine to určite nie je jednoduché.…
Keď som s tým začínala, skúšala som a experimentovala viac. Tým, že sme nemali firmu, mala som viac času aj keď som bola čiastočne zamestnaná. Časom sa naše stravovanie ustálilo a „varím“, čo mi príde pod ruku. Mám osvedčené postupy a tie mierne obmieňam. Článkom sa momentálne veľmi nevenujem, najmä z časových dôvodov. Keďže som kedysi patrila k ľuďom, ktorí doslova neznášali reči o zdravej strave, nemám tendenciu ľudí presviedčať. K tomu musí dospieť každý sám, či takúto zmenu v živote chce, alebo nie. Ak prejaví záujem, veľmi rada sa s každým porozprávam, či odpíšem na mail. Okrem firmy a rodiny sa aktívne venujem ešte dobrovoľníctvu, takže sa snažím čas využívať racionálne. Na prvom mieste je u mňa rodina.

Ozvali sa vám aj iní ľudia mimo našej komunity, priaznivci zdravého životného štýlu z rôznych častí Slovenska?
Občas sa ku mne dostane mail z iných kútov Slovenska a vymeníme si nejaké informácie. Keď sme boli s manželom v Madride, zašli sme do jednej rawfood reštaurácie a mala som so sebou svoje krekry. Stretli sme sa tam s majiteľom reštaurácie a s jeho priateľmi, tak sme sa dali trošku do reči. Keď ochutnali moje krekry, boli nadšení, lepšie vraj nejedli. Ktovie, možno ma len chceli povzbudiť a potešiť. V Bratislave sme začali spolupracovať so spoločnosťou Vitarián s.r.o., ktorým moje výrobky tak zachutili, že ich začali predávať pod svojou značkou. Spoločne ďalej rozširujeme sortiment, ja niečo vyrobím, oni chutnajú a pripomienkujú, až  kým sa to nedoladí.

Aký je váš klasický rodinný deň so zdravou stravou? Počnúc raňajkami, obedom a večerou?
Naše rána sú pomalé. Aspoň, čo sa jedla týka. Začíname vodou s citrónovou šťavou, potom si dáme chlorellu a pohár zeleného jačmeňa (z detí sa pridalo zatiaľ jedno). Deti raňajkujú ovocie. Ja raňajkujem neskôr, teraz v zime vyhľadávam teplejšie jedlá, napr. pohánku alebo ovsené vločky. V teplejších mesiacoch ovocie, smoothie a úplne top je melónová sezóna. Manžel si naďalej nosieva do práce zelené smoothie. Deti obedujú v škole, ja si robievam väčšinou zeleninový šalát, prípadne grilovanú zeleninu. Občas si dám dobrý syr, bryndzu… Večere bývajú rôzne, u detí bežné ľahké jedlá, manžel jedáva najradšej zeleninu. Nám s manželom úplne stačia dve jedlá denne. V našom jedálničku nesmú chýbať zelené potraviny a ovocie. A ešte chilli papričky.

Akým mottom sa riadiš v živote?
Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete…


.

BM: Ustekana sobota