V bratislavskej športovej hale (ŠH) Elán sa vo fantastickej forme predstavila mladučká Monika Zavilinská, ktorá v marci oslávi svoje iba 18 – narodeniny. Jej 180 cm nie je iba skvelý osobný rekord prekonaný o päť centimetrov, ale aj splnený limit na juniorské Majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v júli v talianskom Grossete.

Túto výšku v histórii slovenskej atletiky dokázalo prekonať 27 atlétok. Zverenkyňa trénera Dušana Chanečku v AK Junior Holíč Monika Zavilinská sa zaradila na 28. priečku, pričom v tejto spoločnosti je suverénne najmladšia s perspektívou ďalšieho zlepšovania sa.

Prekonanie tejto výšky katapultovalo Moniku medzi absolútnu slovenskú špičku. Najlepšie slovenské výkony majú hodnotu 196 cm v hale (Mária Melová z HJC Banská Bystrica ešte z roku 1997) a 195 cm vonku (Alica Javadová z DAC Dun. Streda z roku 1996).

Zo súčasných aktívnych výškarok je na tom najlepšie 30 – ročná Iveta Srnková zo Slávia STU Bratislava, ktorej výkon 185 cm sa datuje ešte k roku 1907 a aj výkony 182 cm Kláry Ábelovej z Brezna a Miroslavy Michlíkovej zo Slávie UK majú už desaťročnú históriu. Z tej nastupujúcej generácie výškarok je na tom najlepšie Monika. S ňou sme sa porozprávali o pretekoch v ŠH Elán.

Ako prebiehali preteky v Eláne?
Skákať som začala na výške 153 cm. Tú som dala na prvý pokus, rovnako aj výšky 159, 162, 165 a 168 cm. Na 171 cm som mala jednu opravu, no od tejto výšky to už bol sólo pretek, nakoľko všetky moje súperky už vypadli.

Nestratili ste motiváciu, keď vás už nikto nemohol ohroziť a víťazstvo ste mali už isté?
Tak toto v mojom prípade nehrozí. Ja chcem vždy skočiť najviac ako to len ide. A ani tréner by nedovolil, aby som preteky vypustila. Vyššie výšky už išli ťažšie. Na 174 cm a 177 cm som potrebovala tri pokusy, pričom 177 cm bol mojim osobným rekordom.

Ani po osobnom rekorde ste neskončili, čo vás držalo ešte v súťaži?
Bola tu možnosť splnenia limitu na účasť na majstrovstvách sveta. Tak sme sa s trénerom rozhodli, že budeme v súťaži pokračovať. Svoj čerstvý osobný rekord som vylepšila o ďalšie dva centimetri, 180 cm som prekonala na druhý pokus a hoci nasledujúcich 182 cm som už nezdolala. Po skončení preteku, keď zo mňa upadlo súťažné napätie, som si uvedomila, aké to boli pre mňa úžasné preteky, veď osobný rekord sa o 5 cm nezlepšuje len tak na počkanie.

S trenérom Dušanom Chanečkom

Aké sú vaše pocity z tohto preteku?
Pri samotnej rozcvičke pred súťažou som sa necítila najlepšie. Pobolievala ma noha, vôbec mi nevychádzal rozbeh, no postupne sa to zlepšovalo. Dvakrát zlepšený osobný rekord je skvelý pocit, dlho som tomu nemohla ani uveriť, no teraz som veľmi šťastná. Toto nemôže znížiť ani veľká únava, veď v súťaži som naskákala spolu 18 pokusov.

Aké sú vaše plány do budúcna?
V tejto sezóne sme mali v pláne skočiť výšku 177 cm, tých 180 cm malo prísť až o rok vo štvrtom ročníku na gymnáziu. Teraz je prioritou ustáliť skákanie pravidelne na výške 175 – 180 cm a z tejto výšky sa postupne posúvať vyššie a vyššie. Zatiaľ sme si s trénerom nestanovili nejaké vyššie konkrétne maximum.

Kto je Monika Zavilinská
Monika Zavilinská začínala s atletikou v Miestnom športovom klube (MŠK) Borský Mikuláš, kde ju trénovali Ján Dobiaš a Ondrej Malík. Počas štúdií v Bratislave pôsobila v ŠK Vital Bratislava, kde ju viedli Gabriela Hanuláková a Jaromír Šimonek. V súčasnosti ju v AK Junior Holíč vedie Dušan Chanečka.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota