V nedeľu 13. augusta sa uskutočnil v poradí už desiaty Záhorácky výstup na Vysokú, ktorý je spomienkovou akciou na mladú turistku z Malaciek Zuzanu Krajčírikovú – známu organizátorku rôznych podujatí pre mládež a nádejnú umelkyňu – drôtenkárku.


 

Ani nevypočítateľné počasie neodradilo okolo 55 účastníkov na každoročný už desiaty Záhorácky výstup na Vysokú. Našťastie počasie bolo priam ideálne na turistiku, príjemne sa ochladilo. Výstup začal o deviatej hodine z Vývratu, odtiaľ po modrej turistickej značke na vrchol Vysokej. Na vrchole Vysokej bola krátka prestávka počas ktorej sme sa mohli pokochať výhľadom na Záhorskú nížinu, pohorie Tribeč, Pezinskú časť Malých Karpát. Výstup hravo zvládol aj 82 ročný pán Putek z Malaciek a svojou účasťou nás podporil aj primátor mesta Malacky p. Juraj Říha.

 

 

 

Potom sa účastníci výstupu presunuli k symbolickému cintorínu, kde má Zuzka Krajčiriková upevnenú pamätnú tabuľku, ktorú sem umiestnili po jej tragickej smrti pred 10 rokmi v pohorí Vtáčnik. Tu si ju uctili minútou ticha a položením venca. Z vrcholu Vysokej sa potom prešlo k trampskej chajde pod Vysokou, kde sa už tradične opekalo. Podujatie sa konalo pod záštitou Matice Slovenskej, mesta Malacky, ktoré zabezpečilo autobus, MCK a obce Kuchyňa.
 

 

 

Martin Mráz


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota