Až tri preteky v časovom horizonte päť dní využili malackí atléti na testovanie výkonnosti na prahu hlavnej atletickej sezóny 2018. S drvivou väčšinou dosiahnutých časov a výkonov panovala podľa aktérov i kouča Jakuba Valachoviča spokojnosť. Najviac zrejme rezonuje sobotňajší výsledok mladšej žiačky Michaely Salayovej v behu na 600 m.

 

Timea Morávková

 

Čoskoro trinásťročná pretekárka AC Malacky si dala k blížiacim sa narodeninám (10. mája) najlepší darček, aký mohla. V treťom rozbehu mladších žiačok na 600 m v Nových  Zámkoch na lige mladšieho žiactva západoslovenskej oblasti Miška systémom štart-cieľ potvrdila gradujúcu formu. Ani fakt, že jej žiadna súperka nesekundovala, jej nebránil v tom, aby časomieru zastavila na cifre 1:41,83 min. “Šla skvele, v závere Miška ešte bez problémov vystupňovala svoje úsilie. Čas pod 1:42 som nečakal. Vzhľadom na to, že sa sezóna iba rozbieha a Miška bežala sama, nepochybujem, že táto pretekárka môže bežať aj pod hranicu 1:40. Rozhodne sa však na túto nezmyselnú métu nebudeme zameriavať, podstatné totiž je, aby Miška podobne skvele bežala aj v budúcnosti, nielen tento rok,” podotkol jej tréner Jakub Valachovič. Štatisticky je Salayovej čas jasne najlepší v tabuľkách najmladších žiačok, druhá v poradí je tohtoročná halová šampiónka na tejto trati Vanesa Pomajbová (1:46,08). A za posledných sedem sezón, iba v roku 2016 bol zbehnutý kvalitnejší výkon, ako teraz zbehla mladá malacká bežecká nádej. Treba pripomenúť, že Salayová okrem skvelej šesťstovky preukázala aj kus všestrannosti, keď v premiére obsadila tretie miesto v behu na 60 m prekážok. O dva dni neskôr si v Trnave na kole ligy starších žiačok napriek silnému protivetru suverénne zlepšila osobné maximá na tratiach 150 (21,35 s – zlepšenie o 93 stotín) a 300 m (44,79 s – progres o 2,41 sekundy). Zásluhou týchto zlepšení je Malačanka líderkou tabuliek mladších žiačok okrem šesťstovky aj na polovičnej trati a bude horúcou adeptkou na zisk titulu majsterky Slovenska 30. júna v Michalovciach.

Výborne si počína aj Salayovej tréningová partnerka zo skupiny Malacká bežecká ekipa. Staršia žiačka Timea Morávková si v priebehu piatich dní vylepšila na troch pretekoch päť osobných rekordov. Najzásadnejší čas dosiahla na svojej majstrovskej trati 300 m, keď v rovnakom behu, ako bežala jej mladšia kamarátka Salayová, dobehla jasne prvá v novom osobnom rekorde 43,52 s. “Necítila som sa počas behu ideálne, svoje robil najmä silný vietor na záverečnej rovinke,” referovala Morávková krátko po dobenutí. V Trnave Timea obsadila druhú priečku a v priebežných slovenských tabuľkách zastáva rolu štvrtej žiačky v poradí. “Timea má hendikep v prítomnosti starších a vyspelejších dievčat, ktoré sú s ňou v kategórii,” vraví Valachovič. O rok by podľa jeho slov práve malacká pretekárka mohla zásadne mútiť vody na tejto trati. Polepšila si už aj na osemstovke, ktorá by podľa Valachoviča mala byť do budúcna jej hlavná trať. V Nových Zámkoch v ľahkom tempe zbehla čas 2:34,51 min. “Timea zatiaľ osemstovky behá veľmi ustráchane, zďaleka to nie je ideál. Ale na tejto trati by sa mala začať presadzovať až v juniorskom veku, zatiaľ si osemstovku iba skúša a najmä pracuje na rýchlostných parametroch.”

 

Zuzana Švejdová

 

Vo zvláštnom rozpoložení zastihol začiatok sezóny dorastenku Zuzanu Švejdovú. Úradujúca majsterka Slovenska z cezpoľného behu sa bežecky neuveriteľne prepadla na osemstovke v Nových Zámkoch. Podľa Valachoviča ide zrejme o psychologické zlyhanie, keďže Malačanka dominuje vo všetkých oblastiach v porovnaní s minulým rokom. “Zlepšila sa v šprintoch, stovku zbehla v Nových Zámkoch za 13,77 s, čo hodnotím na budúcu bežkyňu kladne. A výborne behá aj prekážky a skáče trojskok. Aj vytrvalostne napreduje, takže si myslím, že keď nabudúce nastúpi na preteky, bude to fajn,” nádeja sa Valachovič. Je zaujímavé a netypické, ak budúca bežkyňa dominuje v technických disciplínach. Zuzana je aktuálne tabuľkovou jednotkou v trojskoku, jej výkon 10,69 m v Nových Zámkoch ju radí k hlavným favoritkám na titul slovenskej trojskokanskej šampiónky. “Trojskok mám rada, ale netrénujem ho, spolieham sa iba na tréningy odrazov, ktoré robíme všetci. Svoju budúcnosť napriek tomu, že som v hale dobre bežala štvorstovku i to, že skáčem dobre trojskok, vidím v behoch,” skromne tvrdí Švejdová. Ku kvalitným pretekom má dievčatám z AC Malacky pomôcť aj hosťovanie v českých súťažiach, tradične azylovým klubom pre Malačanky bude Lokomotíva Břeclav. Už o dva týždne idú Michaela Salayová a Timea Morávková do Vyškova na ligu starších žiačok.

 

TKAC


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

Trnavské rádio Tak akorát 2024