V týždni od 28. mája do 1. júna sa bude v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách konať cvičenie, ktorého súčasťou bude aj rozloženie stanov. Jeho cieľom je preveriť funkčnosť nového mobilného núdzového tábora.

 

 

Keďže ide o mobilné zariadenie, jeho využitie v reálnych situáciách nie je viazané na areál Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Môže sa použiť kdekoľvek na území SR, prípadne krajín Európskej únie. „Ubezpečujem verejnosť, že cvičenie je zamerané na zásahy spojené s mimoriadnymi udalosťami,  ovplyvnenými zmenou klímy, a teda nijako nesúvisia s nelegálnou migráciou,“ povedal plk. Marian Dritomský z Prezídia HaZZ.
 

Mobilný núdzový tábor je určený na poskytnutie dočasného ubytovania a humanitárnej pomoci obyvateľom ktoréhokoľvek členského štátu EÚ. Ide o situácie, keď sa ľudia ocitnú v núdzi z dôvodu zničenia či poškodenia obydlí, v dôsledku pôsobenia negatívneho javu či kvôli odsunu z ohrozeného územia na bezpečné miesto. „Po úspešnom odskúšaní všetkých súčastí mobilného núdzového tábora bude Slovensko lepšie pripravené poskytnúť pomoc tam, kde treba,“ doplnil pre malacké mestské médiá M. Dritomský.
 

Mobilné zariadenia, ktorých funkčnosť sa bude preverovať na budúci týždeň v Malackách, sú súčasťou európskeho projektu Dočasný núdzový tábor. Podrobnejšie informácie sú dostupné na stránke Ministerstva vnútra SR https://www.minv.sk/?etc-docasny-nudzovy-tabor.

 

HaZZ/Ľ. Pilzová


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

Trnavské rádio Tak akorát 2024