Od spustenia turistického vlaku Záhoračik sa Záhorím previezlo viac ako 10 000 ľudí. Obľúbený je tak u peších ako aj u cyklo turistov a to vďaka špeciálnemu cyklovozňu. Za krásami záhorskej oblasti sa môžete vybrať až do 14. októbra 2018. 


 

„Záhoráčik už druhú sezónu premáva na trati Záhorská Ves- Zohor-Plavecké Podhradie počas víkendov a sviatkov 3 krát denne. Jeho cieľom je zatraktívnenie a priblíženie Záhoria domácim aj zahraničným turistom. Cesta vlakom je príťažlivá pre rodiny s deťmi, milovníkov železnice, partie peších turistov, ktorí preferujú verejnú dopravu a pre cykloturistov,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

 

Práve pre turistov sa Záhoráčik stal vyhľadávaným dopravným spojením na potulkách Záhorím, či pri spoznávaní severozápadných svahov Malých Karpát a dolnozáhorských lesov prostredníctvom cyklistickej a turistickej trasy z Kuchyne na Zochovu chatu, kde ide o zokruhovanie obcí Záhoria s obcami v okrese Malacky a Pezinok. Zaujímavá je aj medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 13 tak pre rakúskych cykloturistov ako aj diaľkových či už z Českej republiky, Maďarska, Nemecka.
 

 

V minulom roku bolo celkovo vypravených 242 vlakov. Tie prepravili viac ako 9 000 osôb a 1094 bicyklov,  čo je 155 osôb a 21 bicyklov na deň. Dokonca bola 7 x prekročená kapacita miest na sedenie a kapacita cyklovozňa bola naplnená 13 x.
 

V aktuálnej sezóne, ktorá trvá od 28. apríla do 14. októbra 2018, odviezol Záhoráčik podľa štatistík ZSSK už v apríli 687 cestujúcich a 61 bicyklov, v máji 1677 cestujúcich a 178 bicyklov a v júni 1509 cestujúcich a 145 bicyklov.
 

Projekt turistického vlaku realizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko, Železnicami SR a Bratislavskou integrovanou dopravou. V projekte plánuje bratislavská župa  pokračovať aj v roku 2019. 

 

 
Cestujúci môžu cestovať Záhoráčikom na všetky cestovné lístky platné v IDS BK a Bratislava Card City & Region (bezplatná doprava pre turistov)  s výnimkou lístku pre bicykel, pri ktorom platí cenník ZSSK. S integrovaným cestovným lístkom môžu cestujúci ľubovoľne prestupovať podľa časovej a územnej platnosti lístka u všetkých zapojených dopravcov na regionálne vlaky, prímestské autobusy Slovak Lines či MHD v Bratislave


.

BM: Festival Záhrad