Počas minulého týždňa trikrát zasahoval na Záhorí vrtuľník leteckej záchranárskej služby ATE.

foto ATE

V pondelok (22.4.) potreboval pomoc 69-ročný muž, ktorý si v Kopčanoch brúskou poranil hornú i dolnú končatinu. Prvotné ošetrenie mu poskytli pozemní záchranári a následne ho previezli na futbalové ihrisko, kde už pristával záchranársky vrtuľník. Jeho posádka pacientovi doplnila liečbu a v stabilizovanom stave s ťažšími poraneniami ho previezla do UNB v Ružinove.

Záchranársky vrtuľník letel uplynulý piatok (26.4.) večer aj do Malaciek, kde poskytol pomoc maloletej osobe zasiahnutej na železničnej stanici elektrickým prúdom. Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti miesta udalosti, kam pacienta s rozsiahlymi popáleninami doviezla posádka RZP. Lekár leteckých záchranárov mu doplnil liečbu a po preložení na palubu bol s tzv. polytraumou, v umelom spánku, prevezený do UNB Kramáre.

Do tretice záchranársky vrtuľník zasahoval v sobotu (27.4.) vo Vojenskom obvode Záhorie, kde na pretekoch Spartan Honor Race skolaboval jeden zo súťažiach. Leteckí záchranári ho za kontinuálnej resuscitácie na umelej pľúcnej ventilácii v kritickom stave transportovali do Národného ústavu srdcových cievnych chorôb v Bratislave.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.