Je tu leto, čas dovoleniek, bezstarostných prázdnin. Ľudia cestujú na dovolenky, koncentrujú sa k vode, do rôznych miest k historickým pamiatkam.

Vzhľadom k tomu, že počas tohto obdobia dochádza aj k páchaniu rôznej trestnej činnosti, hlavne majetkovej, ako sú krádeže vlámaním do osobných motorových vozidiel, krádeže vecí na sebe a pri sebe, krádeže vlámaním do bytov a rodinných domov, by polícia chcela upozorniť občanov, aby:

  • nenechávali v odstavených autách na viditeľných miestach svoje kabelky, kufríky, batohy, nákupy,
  • zamykali svoje príbytky, aj keď sú len v záhrade, či na dvore,
  • nedávali zjavne najavo svoju neprítomnosť počas dovolenky mimo domu zastieraním okien, nevybratou schránkou,
  • boli na kúpaliskách či v nákupných centrách ostražití a dávali si pozor na svoje peňaženky, doklady, mobily, majte ich stále pod dohľadom.

V čase letnej dovolenky veľa ľudí na dlhší čas opúšťa svoje príbytky. Toto obdobie je ideálne pre bytových vlamačov. Zlodeji pri ukoristení svojho lupu hľadajú cestu najmenšieho odporu. Niekedy samotní obyvatelia domu vytvárajú vhodné podmienky pre páchateľov tejto trestnej činnosti. Ako minimalizovať neželané návštevy v podobe bytových zlodejov? Aj vy môžete prispieť k ochrane svojho majetku:

  • Dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý.
  • Starostlivo zamykajte dvere a zatvárajte okná, nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava.
  • Zabezpečte si kvalitný bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami, napr. bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky, výplne dverí zabezpečte proti roztiahnutiu poistky dverových závesov, dvere spevnite oplechovaním.
  • V prípade, že bývate na prízemí, nainštalovanie okrasných mreží a bezpečnostnej fólie na okná, balkóny a loggie spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania.
  • Nikdy nenechávajte kľúče na tzv. dohovorených miestach ( pod rohožkou, v kvetináči atď.) Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Nie je vylúčené, že vaše zvyky pozorujú z diaľky už dlhší čas. Ak v období vašej neprítomnosti zveríte niekomu kľúče od svojho bytu, dôkladne zvážte, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná.
  • Neuschovávajte väčšie finančné obnosy doma, bezpečnejšie budú v banke. Cennosti, šperky, si môžete uschovať počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v prenajatom trezore banky, alebo u rodinných príslušníkov.
  • Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva.
  • Požiadajte príbuzných, dôveryhodných známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a občas skontrolovali neporušenosť bytu.
  • Mať dobré vzťahy so susedmi je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, prípadne si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb.
  • Je vhodné mať byt či dom poistený.

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku Vám praje ničím nerušenú a bezpečne prežitú letnú dovolenku.

Zuzana Mišovičová


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

BM Salon EV