8. 10. 2011 začal nový októbrový projekt MCK Malacky, podporený BSK, „Malacky – patrón kultúry v regióne“. Základom projektu je šíriť kvalitnú kultúru v našom regióne. Program pre Záhorákov tvoria Divadlo Žihadlo, Divadlo na hambálku a pop-rocková skupina AC+. Do najužšieho výberu sa nakoniec dostali dediny Gajary, Láb, Veľké Leváre a Plavecký Mikuláš.

Prvé sobotňajšie popoludnia začalo o 15:30 príchodom šaša Pepeleho, ktorý deti výborne zabával. Spolu vytvorili cirkusové predstavenie so slonmi, povrazolezcami a všelijakými kúskami premiešané piesňami. Cirkus a jeho principál Pepele rozosmial nielen deti, ale aj ich sprievod a tak vznikla jedinečná atmosféra plná smiechu a interakcie. Na záver sa deti potešili obrovskými bublifukovými bublinami a radostným veselím.

O 17:00 sa prišli pobaviť zase dospelí Gajarania. Herci Divadla na hambálku Jozef Klučár a Pavol Škrha rozpútali humorné peklo, plné prekvapení, zvratov a írečitého záhoráckeho aj východniarskeho humoru. Tragikomickými akciami bola tvorená jedinečná hra „Muž mojej ženy“ Mira Gavrana. Celý dej sa točí okolo jednej ženy – Dobruši. Dobruša je obyčajná pracovitá žena, ktorá si zariadila život po svojom, tak ako milióny iných žien na svete. Jej riešenie je však prinajmenšom šokujúce a navyše protizákonné. Dobruša má dvoch mužov, ktorí o vzájomnej existencii ani len netušia. No jedného dňa je tajomstvo odhalené. Keď sa Východniar stretne so Záhorákom, očakávali by ste značné komunikačné problémy, no títo dvaja si rozumejú dokonale. Majú totiž veľa spoločného.

Skvelú atmosféru dovŕšil pop-rockový koncert legendárnej skupiny AC+, ktorá má na svojom konte mnohé úspechy a hity ako: Klára, Nemusíš sa tieňov báť, Sólo pre nezvestných či Po nociach sa túlam. Roku 2010 sa veľkolepo vrátili na scénu novým CD „Sex, Maľibu & Rokenroľ“, ktorého krstným otcom bol Jožo Ráž. V Gajaroch energia z pódia napĺňala sálu, ľudia spievali, tlieskali do rytmu, čo podporilo aj muzikantov. Spevák a gitarista Juraj Trebuľa svojím nasadením vtiahol do piesní všetkých, vybehol aj do davu a ten s ním spieval. Frontman Vlado “Džony” Novák okrem sólovej gitary ovláda aj tanec, na pódium si z obecenstva vybral tanečnice a rozprúdil nečakané tanečné divadlo. Manfred “Fredy” Herz sa pripájal basovou gitarou a vokálmi. Celé to rytmicky istil bubeník Juraj Ščibrány. Dvorný textár River Salome mal supervíziu v publiku a svojím neochvejným spevom bol v duchu s chlapcami. Temperamentný a silný zážitok divákov prinútil kapelu k duple a tak v hudobnej extáze končila prvá sobota zo štyroch. Pokoncertná autogramiáda na posledné CD bola len skutočne čerešničkou na torte večera.

Október len začína, keby ste chceli zažiť aj vy takúto atmosféru, môžete prísť ešte 15. 10. do Lábu, 22. 10. do Veľkých Levár a 29. 10. do Plaveckého Mikuláša. Všetci budete vítaní. Celý projekt podporil Bratislavský samosprávny kraj a preto je vstup pre všetkých zadarmo. Stačí len sa rozhodnúť pre kultúru, ktorá povznáša ducha a oblaží srdce. Tešíme sa na vás.

Denisa Bogdalíková


.

BM: Ustekana sobota