Skalica ako jediné záhorácke mesto zastupovalo minulý týždeň (12. – 15. januára 2012) región Záhorie na medzinárodnom veľtrhu v Brne GO-REGION Tour a taktiež ako jediná sa predstaví na Slovenskom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave (19. – 22. januára 2012). 

Mesto Skalica využilo v Brne možnosť pridať sa bezplatne ku stánku Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Foto: Jana Leskovská

Neúčasť záhoráckych miest na podobných veľtrhoch je zväčša zapríčinená finančnou náročnosťou a nízkou návratnosťou prezentácie. Aj z tohto dôvodu zaznamenal veľtrh ITF Slovakiator klesajúcu tendenciu čo do počtu vystavovateľov z radu miest a obcí a rovnako aj návštevníkov.

Stánok Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Redakcia Záhorí.sk vyspovedala v Brne vedúcu Turistickej informačnej kancelárie Renátu Fasurovú, ktorá nám porozprávala o účasti mesta Skalica na ITF Slovakiatour a tohtoročných novinkách v oblasti cestovného ruchu v Skalici.

Ako jediné záhorácke mesto sa predstavíte na veľtrhu ITF Slovakiatour, môžete nám predstaviť váš stánok?
Náš stánok bude mať opäť rozlohu osemdesiat metrov štvorcových. Stánok bude rozdelený na štyri časti – Golf, Baťov kanál, prezentácia vína, Skalického trdelníka a Skalickej svadobnej torty. Celý stánok bude mať nové fotografie. Skalica má novu technickú pamiatku – ledovňu. Stredná časť celej expozície bude práve v tvare ledovne. Celkovo vnútorné zariadenie dotvorí atmosféru, ako keby sa návštevník nachádzal priamo v skalickej ledovni. Chod celej expozície zabezpečí 30 pracovníkov z 15-stich subjektov. Máme pripravenú novinku aj pre hokejových fanúšikov. Počas celého veľtrhu bude prebiehať súťaž o suveníry s podpisom hokejistu Žigmunda Pálfiho. Pôjde o dres, šiltovku a hokejku. Návštevníci budú môcť odpovedať na jednoduchý kvíz. Na záver veľtrhu vyžrebujeme výhercov, ktorých budeme následne kontaktovať.

Renáta Fasurová vedúca Turistickej informačnej kancelárie. Foto: Jana Leskovská

Môžete nám troška priblížiť, čo je Ledovňa Skalica?
Ledovňa je technická pamiatka podobne ako je Mlyn bratov Pilárikových v Skalici. Ledovňa kedysi slúžila na uschovávanie ľadu. Kedže v minulosti neboli chladničky, tak si ľudia v ledovni uschovávali mäso. Do ledovne sa v zime na psích záprahoch vozil ľad z Vrádišských rybníkov, kde potom vydržal tento ľad celý rok. Ledovňa sa nachádza v Skalici za Rotundou (ako je kopec kalvárie).

Máte pre návštevníkov Skalice okrem Ledovne pripravené aj ďalšie novinky?
Pre všetkých návštevníkov máme pripravenú novinku v rámci spolupráce miest Skalica a Šaštín – Stráže. Pôjde o možnosť celoročného výletu. Cieľom je prepájať Záhorie a časom pribudnú aj ďalšie obce, ktoré budú mať záujem. Celoročný výlet zabezpečuje v spolupráci miest Skalica a Šaštín-Stráže agentúra Prvá cestovná (redakcia Záhorí.sk prinesie o danej novinke samostatný článok). V spolupráci s touto agentúrou máme pripravený aj Valentínsky pobyt. Záujemcovia o pobyt budú ubytovaní v Lázňach Hodonín a limuzínou ich na Valentína prevezieme do Skalice, kde im zabezpečíme hodinovú prehliadku a romantickú večeru v Ledovni a potom ich prevezieme naspať do Lázní.

Ďakujeme za rozhovor a veríme, že bude mať stánok Skalice na výstave ITF Slovakiatour úspech.


.