Bola chladná aprílová nedeľa (22.4.) na okruhu Slovakia Ring sa konali medzinárodné motocyklové preteky Alpe Adria, ktorých sa zúčastnil aj Vlado Ruža z Veľkých Levár s motocyklom Kavasaki v najsilnejšej kubatúre SBK.

Vlado Ruža hovorí:
V prvom tréningu som si vybojoval desiatu priečku(z 39 jazdcov), s ktorou som bol v tak silnej konkurencii spokojný. Chcel som ešte v druhom tréningu zabojovať a ešte trocha čas zlepšiť. Toto sa mi už nepodarilo, lebo keď som chcel v druhom tréningu po štyroch kolách nasadiť novu zadnú pneumatiku, tak sme zistili, že predná pneumatika ktorá mala najazdených dokopy 9 kôl je úplne zničená. S týmto sme absolútne nepočítali, preto sme novú nemali nachystanú a na tej zničenej by bolo veľmi riskantné pokračovať, a tak sa tréning pre mňa skončil už po štyroch kolách. Prepadol som sa preto na trinástu priečku na štarte.
Štart sa mi vydaril a do prvej zákruty som vchádzal na deviatej priečke. Ešte počas prvého kola sa mi podarilo zdolať ďalších dvoch súperov. V ďalšom kole ma na jednej z roviniek predbehli Vlado Karban a Radek Rous, snažil som sa ich držať, ale v jednej z pomalých zákrut som z ničoho nič spadol po šmyku predného kolesa. Motorke a ani mne sa skoro nič nestalo, tak som sa snažil čo najrýchlejšie naštartovať a pokračovať ďalej. Lenže motorka dosť dlho nechcela naštartovať a keď sa mi to nakoniec podarilo, tak už som bol úplne posledný s obrovskou stratou. Vedel som že dobré umiestnenie je už nemožné, ale nechcel som to vzdať a preto som sa snažil jazdiť rýchle kolá aby som aspoň niekoho dobehol a poprípade predbehol. Lenže už v ďalšom kole som zase spadol po šmyku predného kolesa.


Toto už bolo v rýchlosti cca 180 Km/h a motorka už dopadla dosť zle. Našťastie mne sa nič vážne nestalo akurát som bol dotlčený a otrasený. To bol už definitívny koniec môjho snaženia. Ani pri jednom z dvoch pádov som si nebol vedomý nejakej svojej chyby, preto si myslím že to má na svedomí tvrdá predná pneumatika, ktorú som zvolil.
Po problémoch v tréningu som sa rozhodol že do pretekov dám tvrdšiu zmes, lebo tá, ktorú som použil v tréningu, by mi pretekové tempo a dĺžku pretekov asi nevydržala, lenže to bola chyba hlavne keď sa zhoršilo počasie a ochladilo sa na 11 stupňov Celzia.
Táto chyba pramenila s toho, že Pirelli priviezlo na okruh nové zmesi pneumatík, ktoré som nemal ešte odskúšané. Mrzí ma to hlavne keď to boli domáce preteky, kde som mal kopec svojich fanúšikov a kde som chcel prezentovať v najlepšom svetle svojich sponzorov a reklamných partnerov. Je to najhorší začiatok sezóny aký som mohol vôbec očakávať, ale budem sa snažiť čo najskôr naň zabudnúť a plne sa sústrediť na ostavajúce podujatia sezóny, v ktorých by som chcel dobehnúť bodovú stratu.

Marta Ružová


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

Trnavské rádio Tak akorát 2024