V deň letného slnovratu (23.6.), ktorý je najdlhším dňom roka, sa v Moravskom Svätom Jáne uskutočnil tradičný svätojánsky jarmok. A nielen jarmok je s týmto časovým obdobím spätý, ale aj hody, ktoré sa už roky tradujú na deň svätého Jána. Počasie prialo a jarmočno-hodovú atmosféru umocňovali stretnutia s priateľmi, známymi či rodinou.

Návštevníci jarmoku si mohli zakúpiť z radov domácich predajcov už tradičnú pečienku od hasičov a futbalistov, guláš od poľovníkov, koláče od žien z Jednoty dôchodcov, med, ale aj skalické trdlo, drevené či prútené výrobky – od hračiek až po inventár využívaný v domácnosti, oblečenie či obuv. Klienti z Domova sociálnych služieb tradične predstavili svoje výrobky ručných prác. V priestranstve zdravotného strediska sa nachádzala zóna občerstvenia a hudobného programu, o ktorý sa postarali Záhorácki muzikanti.

Počas jarmoku mali návštevníci možnosť kultúrneho či športového vyžitia – v kultúrnom dome prebiehala výstava umelcov z holíčskeho klubu Genesis a v popoludňajších hodinách na štadióne TJ Slavoj sa uskutočnil priateľský zápas medzi FK Senica a FC Vysočina Jihlava. Aj pre najmenších bol pripravený program v podobe už tradičných kolotočov, či lunaparku na školskom ihrisku.

A ako sa na v minulosti vravievalo „Na svätého Jána otvára sa k letu brána“, verme, že letné počasie k nám bude vľúdne tak, aby sme sa v októbri mohli stretnúť a vychutnať burčiak či iné súčasti jesenného jarmoku.

 

 

 


.
Toto je čítané

Prezidentka so svojím tímom vysadila na Záhorí 6000 stromov

Prezidentský les sa počas soboty (20.4.) rozrástol o ďalších vyše 6000 stromov.…

BM: Ustekana sobota