Sme radi, že vám môžeme predstaviť jedinečný projekt v obci Gajary. Občianske združenie Medzi hranicou a hrádzou, ktoré tohto roku oslávi desiate výročie svojej existencie, úspešne realizuje projekt Prázdninová Akadémia v Gajaroch.

Vďaka finančnej podpore od obce Gajary sa rozbehla Akadémia prvýkrát. Deti sa v nej hravou formou učia umeniu, histórii obce, zažívajú nové zážitky, získavajú nové zručnosti. Každý piatok od 9:00 počas celých letných prázdnin sa deti stretávajú pri Spoločenskom dome pri zaujímavom programe. S hrdosťou vám radi predstavíme prvé tri spoločné dni.

Prvý piatok letných prázdnin potešil všetkých, v prvý deň Prázdninovej Akadémie prišlo až 21 detí s rodičmi, či doprovodom. Deti i dospelí sa dozvedeli z pútavej prednášky Mgr. Art. Denisy Bogdalíklovej o histórii obce. Mohli si pozrieť diela nájdené pri Gajaroch z doby kamennej, bronzovej, keltskej či rímskej. Ľudia v okolí Gajár žijú už 6000 rokov a tak všetky tieto obdobia zanechali po sebe stopy. Deti si pozreli obrázky aj z iných kútov sveta aby získali obraz o spomínaných obdobiach osídľovania Gajár. Pod dojmom videného potom každý tým namaľoval svoju zástavu. Najskôr si deti ako správny návrhári vytvorili nákres a potom svoje návrhy maľovali akrylovými farbami na látky. Ďakujeme firme Zeda za darovanie látok. Bavili sa nie len deti, ale aj maminky či babky. Najmladší účastník mal 1,5 roka a najstarší 11. Zahájenie Akadémie sa podarilo a každý si odniesol pekný zážitok.

Nasledujúci piatok aj napriek zlému počasiu sa „Akademické“ kruhy rozšírili. Deti i dospelí boli na netradičnej ale nesmierne pôsobivej exkurzii v Kováčskej dielni dnešných dni, v Koviane v Gajaroch. Majitelia bratia Kovarovičovci deti hneď na začiatku obdarili zápisníkmi i perami a potom sprevádzali po celej výrobnej časti. Všetci videli neuveriteľné veci. Sprievodcovia vykladali, názorne ukazovali a navzájom sa dopĺňali. Dokonca strojom, ktoré pomáhajú ľuďom v práci, deti merali čas, za aký dokážu zohnúť železo, vytvoriť krásnu šišticu, či pozohýbať „céčka“. Buchare zo silou rovnajúcou sa celému kamiónu za pár sekúnd ľuďom pomohli vytvoriť pekné veci. Deti zatlieskali „panovi Céčko, Pánovi zváračovi, Pánovi Bucharovi“. Čerešničkou na dychvyrážjúcej prehliadke bol vyrezávajúci laser. Za pár sekúnd z plechu vypadli jednorožce, slniečka, motýle. Po takomto zážitku sa všetci presunuli na Gajarský štadión, ktorý sprístupnil Akadémii Športový klub. Tam už čakalo ďalšie prekvapenie. Lektorka Mgr. Henrieta Bogdalíkova priniesla stovky gorálikov, dokonca vyrobila pre účastníkov originálne kúsky. Rôzne komponenty a miniatúrne vecičky fascinovali nielen deti, ale aj maminky. Deti si pripomenuli legendu o pani, či princeznej z doby bronzovej, ktorá žila pri Gajaroch a na jej počesť sa pustili do vytvárania šperkov. Maličkí navliekali jednoduché náhrdelníky, tí väčší, jedno či dievčatá či chlapci, sa pustili aj do náušníc, náramkov i náhrdelníkov. Dielka, ktoré pod dohľadom skúsenej šperkárky účastníci vytvorili prekvapili svojou krásou všetkých. Hrdosť, s ktorou ich prezentovali a nadšenie s novonadobudnutých skúseností strhla k tvorbe skutočne všetkých.

Tretí piatok sme sa všetci ponorili do príbehov. Cez kresbičky Denisy Bogdalíkovej sa deti dozvedeli o remeslách a najznámejších postavách v regióne. Potom si každý vybral obrázok z Omaľovávanky vytvorenej len pre Prázdninovú Akadémiu a vymaľovával. Tentokrát sa zúčastnilo 26 detí. Tí skúsenejší vytvorili svoje postavičky. Spisovateľka Nixií, ktorá bola tiež účastníčkou Akadémie si zapisovala koncepty príbehov, ktoré deti vymysleli k svojim postavičkám. A príbehy to sú originálne. O pašerákoch a Klekánicách o kamarátoch včelároch, vinároch a metlároch. O dlhých jazdách pohoničov i o špehoch čo chceli prerušiť svadbu. Deti sa tak zabrali do kreslenia a vymýšľania, že zabudli aj na hlad a smäd a nelákal ich ani obed doma.

 

Sme radi, že obec Gajary podporila tento projekt. Podľa detských vyjadrení sa mnohí nemôžu dočkať ďalšieho piatka. To je to najkrajšie poďakovanie. A aby nebolo ľúto tým, ktorí sa nezúčastnili, všetky krásne veci vytvorené deťmi počas Prázdninovej Akadémie si budete môcť pozrieť v sobotu 8.9. o 14:00 na Slávnostnom vyhodnotení a výstave Prázdninovej Akadémie v Gajaroch.

Oz Mhah


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

3D filamenty 2023