Tohtoročný hodový víkend si nenechalo ujsť vyše 1400 návštevníkov, ktorí sa prišli zabaviť na tradičné habánske hody.

Celý víkend sa niesol v hudobno-tanečnom duchu. Sobotnú zábavu odštartoval DJ Belis, ktorého nasledovala hudobná skupina REFLEX z Gbelov. Program krátko po polnoci ukončil Adam Ďurica so svojou skupinou. Nedeľa už tradične začala svätou omšou a v popoludňajších sa priestranstvo habánskeho dvora začalo napĺňať prvými návštevníkmi, ktorých celé popoludnie zabávala dychová hudba Búranka.

Počas celého víkendu sa o občerstvenie starali futbalisti z TJ Slavoj, ktorí organizáciu bufetu opäť veľmi dobre zvládli. Kolotoče sa tento rok znovu nedostavili aj napriek tomu, že svoju účasť prisľúbili. Deti si preto museli vystačiť s preliezkou a šmýkačkou, ktoré sú na habánskom dvore umiestnené. Ich sklamanie tak možno zachránil predaj cukrovej vaty, ktorá je skoro nevyhnutnou súčasťou hodov či jarmokov. Návštevníci mohli okrem burčiaku a cigánskej ochutnať habánsky koláč, ktorý napiekli ženy z Jednoty dôchodcov a tiež si zakúpiť habánsku keramiku, ktorá bola na predaj v charúšku.

Ďalej: Fotogaléria Habánske Hody 2012

Návštevníci hodov mali možnosť navštíviť aj výstavu ovocia, zeleniny, kvetov a iných produktov členov i nečlenov Slovenského zväzu záhradkárov v areály záhradkárov. Výstavy sa zúčastnilo 24 vystavovateľov, kde predstavili svoju vypestovanú úrodu, kvety, kaktusy, bonsaje, med, ale aj rôzne výšivky. Návštevníci mohli ochutnať i zakúpiť si burčiak. Pán Bartók pri tejto príležitosti vytvoril z drobných plodín (ryža, kukurica, semienka) sväté obrázky a erb našej obce.

Záujem zúčastniť sa habánskych hodov prejavila aj lektorka kultúrnej antropológie z japonskej univerzity Yuko Kambara, ktorá už našu obec viackrát navštívila. Okrem priateľských stretnutí s ľuďmi, s ktorými už v minulosti spolupracovala, mala možnosť podieľať sa na príprave rôznych aktivít súvisiacich s týmto podujatím, nakoľko cieľom návštevy bol terénny výskum fungovania občianskych združení na Slovensku.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách a organizácii celých hodov. Zároveň by sme vás chceli poprosiť o vyplnenie krátkeho anonymného dotazníka http://www.iankety.sk/dotaznik/273692241/1/, ktorý nám určite poslúži pri príprave budúcoročných hodov.

Foto: Jana Leskovská, Vlado Zaic, Kubo Matejovič, Matej Hajdin


.

BM: Ustekana sobota