Desiaty ročník Memoriálu Jána Kudriho je predo dvermi. Heligonkári zo všetkých kútov Slovenska, ale aj z Čiech a Moravy sa stretnú 9. marca 2013 o 14 hodine v Kultúrnom dome Borský Mikuláš.

Foto: Týždenník Záhorák

Ide o spomienku na záhoráckeho majstra, ktorý vynikal v hre na heligónke.
Na stretnutí budú heligonkári môcť ukázať svoje umenie. Každý si môže zahrať čo bude chcieť, len čas budú mať vopred stanovený. Minulý rok medzi účastníkmi boli aj zakladatelia slovenskej školy hry na heligónku Pavol Grimm zo senice a Martin Čerňanský zo Žiliny. Či toto podujatie poctia návštevou aj tento rok sa necháme prekvapiť.

[vsw id=”puk5a0nQKv0″ source=”youtube” width=”570″ height=”321″ autoplay=”no”]


Toto tradičné podujatie je v prvom rade spomienkou na skvelého heligonkára Jána Kudriho, ale je aj oslavou jedinečného hudobného nástroja – heligonky. Organizuje ho rodina Kudriovcov v spolupráci s Obecným úradom Borský Mikuláš. Ján Kudri bol v hre na heligónku samouk, pretože nepoznal noty, ale jeho sluch bol vynikajúci. Učil sa počúvaním a pozorovaním iných heligonkárov. Zahral vážnu hudbu, ale aj ľudové piesne a dokonca aj populárnu hudbu. Na heligónke nielen hral, ale bol aj vášnivým zberateľom tohto krásneho hudobného nástroja.

Dominika Velická Bulková


.
Toto je čítané

Muzikál Rebelové v Zohore

Tento rok sa členovia DS Šáchor rozhodli uskutočniť nový projekt a doplniť…

BM: Ustekana sobota