S rekonštrukciou cesty I/2, ktorá mala začať na jar, obec v tomto roku rátať nemôže. Taký je jednoznačný záver, ktorý vyplynul z rokovania starostky obce Ing. Márie Macejkovej s riaditeľom Štátneho dopravného úradu Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Mgr. Jaroslavom Ozimaničom. Stretnutie sa uskutočnilo na pôde ministerstva v pondelok 15. marca.

Rokovanie iniciovala starostka Kútov, ktorú v uplynulých dňoch nepríjemne zaskočilo oznámenie Slovenskej správy ciest, že na dlhoočakávanú rekonštrukciu cesty chýbajú finančné prostriedky. Obec Kúty sa nachádza na frekventovanej dopravnej trase. Cesta I/2 je v dôsledku veľkého nárastu počtu osobných i nákladných motorových vozidiel preťažená, jej stav je havarijný a za posledné roky sa na nej výrazne zvýšil počet dopravných nehôd so závažnými následkami na živote, zdraví a majetku. Prísľub uskutočnenia komplexnej rekonštrukcie cesty obec od SSC dostala ešte v roku 2005, odvtedy sa však termín neustále posúva. Posledným aktuálnym termínom začatia stavebných prác bola jar 2010, nádeje predstaviteľov obce i občanov Kútov sú však po rokovaní na ministerstve dopravy definitívne zmarené. ,,Neočakávali sme, že nám hneď na prvom stretnutí dajú potrebné financie, predsa sme však verili, že sa zdroje v rezervách nájdu. Ako sme sa však dozvedeli, finančné prostriedky pre rezort dopravy boli v tomto roku krátené a prioritou je dobudovanie diaľnic a rozostavaných stavieb. Zástupca ministerstva nás ubezpečil, že o našej situácii vie a požiadal nás o trpezlivosť. Rekonštrukcia cesty I/2 v Kútoch je podľa jeho slov ,otázkou blízkej doby´, čo znamená, že v tomto roku sa realizovať nebude, v budúcom roku však jej realizáciu nevylučujú.“

Občanom Kútov teda v súčasnosti nezostáva nič iné, len čakať. Pohár ich trpezlivosti však nie je bezodný. Už po oznámení SSC, že s rekonštrukciou cesty sa na jar tohto roka nezačne, iniciovali petíciu, ktorú svojimi podpismi podporili nielen samotní obyvatelia obce, ale aj ľudia zo širokého regiónu. Nečinní nezostávajú ani predstavitelia samosprávy. ,,V pondelok 22. marca sme mali zasadnutie obecného zastupiteľstva, na ktorom sme rozhodli, že z každého zastupiteľstva budeme na ministerstvo dopravy, Slovenskú správu ciest i Trnavský samosprávny kraj posielať list s výzvou o riešenie našej akútnej situácie. Aspoň takýmto spôsobom sa budeme kompetentným neustále pripomínať,“ dodáva starostka Kútov Ing. Mária Macejková.

Maria Kovariková, článok uverejnil partnerský týždenník Záhorák

Pridaj komentár

.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota